Verkoop industriële robots laat nieuw recordniveau optekenen

De verkoop van industriële robots heeft het voorbije jaar een nieuwe piek laten optekenen. In Noord-Amerika wordt zelfs van een absolute recordverkoop gewag gemaakt. Dat blijkt uit een rapport van de Association for Advancing Automation (A3). In totaal zouden volgens de studie op de Noord-Amerikaanse markt vorig jaar 39.708 industriële robots zijn verkocht.

De transacties vertegenwoordigden een gezamenlijke waarde van 2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover het vorige record, dat vier jaar geleden werd geregistreerd.

Concurrentiekracht

Ten opzichte van het jaar voordien liet de verkoop in volumes een stijging met 28 procent optekenen. “Steeds meer industrieën zoeken naar automatisering om hun productiviteit te verhogen en de aanhoudende arbeidstekorten te verminderen”, benadrukt het rapport.

“Steeds meer industrieën erkenden dat robotica een hefboom kunnen bieden om productiviteitsdalingen te helpen omkeren en repetitieve taken te vervullen waarvoor moeilijk menselijke arbeidskrachten kunnen worden gevonden.”

“Het is niet langer een keuze om robots en automatisering in te zetten, maar duidelijk een absolute noodzaak geworden”, merkt Jeff Burnstein, voorzitter van de sectororganisatie, op.

“Wij zien nu bevestigd wat we altijd hebben beweerd. Robots helpen de concurrentiekracht van de bedrijven opvoeren, waardoor uiteindelijk meer banen worden gecreëerd om de groei te kunnen ondersteunen.”

Metaalindustrie

In het rapport wordt aangevoerd dat ook buiten de autosector een sterke toename van de aankoop van robots kan worden opgetekend. De andere industrieën vertegenwoordigen inmiddels 58 procent van de totale verkoop van industriële robots in Noord-Amerika.

De grootste stijging werd geregistreerd in de metaalindustrie, waar de verkoop een groei met 91 procent liet optekenen tegenover het jaar voordien. Ook bij voeding en consumptiegoederen kon een toename met 29 procent worden genoteerd.

Daarna volgen farma en life sciences (4 procent), kunststoffen en rubber (4 procent) en halfgeleiders en elektronica (2 procent).

“Verbeteringen in technologie, nieuwe financieringsmodellen en eenvoudigere toepassingen vormen de drijvende kracht van de sector”, benadrukt Burnstein. “De ontwikkelingen helpen vooral kleine bedrijven de stap naar automatisering te zetten en hun activiteiten uit te breiden.”

(lb)

Meer