Revolutie voor de biologische landbouw: deze robots bestrijden onkruid zonder pesticiden

Biologische landbouw is veel ingewikkelder dan het lijkt. Onkruid moet bijvoorbeeld met de hand worden verwijderd. Er is geen sprake van het veld te besproeien met pesticiden en te wachten tot alles doodgaat. Maar vandaag wil een Brits bedrijf het leven van boeren gemakkelijker maken dankzij robotica.

Small Robot Company heeft 3 robots ontwikkeld die boeren kunnen helpen. De drie machines met de namen Tom, Dick en Harry werken op een complementaire manier:

  • Tom scant het veld met een snelheid van 20 hectare per dag om de te behandelen gebieden op te sporen.
  • Dick zorgt voor de onkruidbestrijding door middel van elektrische stroom.
  • Harry plant de zaadjes.

Volgens het bedrijf kan het gebruik van de drie robots samen het gebruik van pesticiden met 95 procent verminderen. ‘Ons systeem stelt landbouwers in staat hun uitgeputte en beschadigde bodems te ontdoen van een dieet van chemicaliën”, klinkt het.

Onkruid onder stroom

De zapmethode

Het bedrijf legt uit dat Dick onkruid ‘zapt.’ De robot zal de plant vernietigen door middel van een elektrische stroom ‘die door de wortels van de plant in de grond gaat en dan weer naar boven.’ Elke als schadelijk beschouwde plant wordt afzonderlijk vernietigd. Nuttige of neutrale planten worden intact gelaten.

De robot zal er langer over doen om het onkruid te bestrijden dan gewoon chemicaliën sproeien. Maar dankzij Tom, die het terrein al had geanalyseerd, gaat Dick alleen naar gebieden waar het nodig is.

‘Voor Small Robot Company leiden robots tot een milieuvriendelijker landbouw. Als je een leefomgeving behandelt als een industrieel proces, negeer je de complexiteit ervan,’ zegt Ben Scott-Robinson, medeoprichter en CEO van het bedrijf. Daarom hebben ze deze groene landbouwtechnologie ontwikkeld, waarbij elke plant wordt gecontroleerd.

Winstgevendheid

Momenteel wordt alleen de Tom-robot gebruikt op verschillende boerderijen in het VK. Het bedrijf wil zoveel mogelijk informatie uit de analyse van de velden halen. Het volledige systeem zal naar verwachting in 2023 in gebruik worden genomen.

Maar het kost 400 pond (466 euro) per hectare. En het proces duurt langer dan met een onkruidverdelger. Small Robot Company zal moeten bewijzen dat de onkruidreductie die robots bieden, niet wordt geëvenaard door chemicaliën. De landbouwers moeten er weliswaar rekening mee houden dat zij geen chemicaliën meer hoeven te kopen. Dit zal hen veel geld besparen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20