Noord-Amerikaanse industrie bestelt recordvolume aan robots

In de eerste negen maanden van dit jaar hebben bedrijven en andere industriële gebruikers in Noord-Amerika 29.000 robots besteld. Dat betekende een stijging met 37 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat zegt een rapport van de Association for Advancing Automation (AAA).

De organisatie maakt daarbij gewag van een record aantal bestellingen in de geschiedenis van de robotica. De waarde van de orders bedroeg tijdens de eerste negen maanden dit jaar 1,48 miljard dollar.

Heropleving economie

“Bedrijven in Noord-Amerika hebben in de eerste negen maanden van dit jaar een recordaantal robots besteld”, wordt in het rapport opgemerkt. “Door de heropleving van de economie nemen veel ondernemingen maatregelen om de productie van hun assemblagelijnen te versnellen.”

“Maar vaak blijkt het bijzonder moeilijk om daarvoor het nodige personeel te vinden. Automatisering en robots blijven dan het enige alternatief.” De vorige recordverkoop werd vier jaar geleden, lang voor de uitbraak van de coronacrisis, opgetekend.

“De beslissing om meer robots te installeren, vormt onderdeel van een bredere golf aan nieuwe investeringen”, verduidelijkt het persbureau Reuters. “Die investeringen moeten de bedrijven helpen om de grote vraag naar hun producten te blijven opvangen.”

“Daarbij diende in sommige gevallen zelfs gewag gemaakt te worden van een tekort aan essentiële goederen. Tegelijkertijd ervaren veel bedrijven last om werknemers te vinden.”

“Tijdens de pandemie zijn vele medewerkers vertrokken en het blijkt bijzonder moeilijk om die opengevallen leemtes weer compleet in te vullen. Daarom beslisten vele ondernemingen te investeren in bijkomende robotica.”

Autofabrikanten

“Bedrijven kunnen gewoon niet de mensen vinden die ze voor hun productie nodig hebben, waardoor een grotere drang naar automatisering is ontstaan”, bevestigt ook Jeff Burnstein, voorzitter van de Association for Advancing Automation.

Het rapport merkt verder nog op dat steeds meer industriële sectoren op het gebruik van robots overschakelen. “De autobedrijven zijn tot nu toe steeds de grootste gebruikers van robots geweest”, merkt Burnstein op. “Dat is inmiddels echter veranderd.”

“Het voorbije jaar overtrof de gecombineerde verkoop van de andere industrieën voor de eerste keer het aantal orders dat in de autosector kon worden opgetekend. Die trend heeft zich ook dit jaar verder doorgezet.”

“In de autosector nam het aantal bestellingen tijdens de eerste negen maanden van dit jaar met 20 procent toe tot 12.544 eenheden. In de andere industrieën was er echter een groei met 53 procent tot 16.355 robots.”

“Er kan niet gezegd worden dat de automatisering van de sector vertraagt”, werpt Burnstein daarbij op. “Er is immers nog altijd sprake van een toename. Maar in de andere industrieën – van de metaalsector tot de voedselproducenten – kan nog een scherpere groei worden opgemerkt.”

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20