Vooral vergrijzende arbeidsmarkten trekken robots aan

Robots nemen wereldwijd het vlugst arbeidsplaatsen over op locaties waar hun menselijke tegenhangers het snelst verouderen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Boston University.

Het onderzoek was gebaseerd op een analyse van de vergrijzing van de arbeidsmarkt en de introductie van robotica in zestig landen.

Duitsland, Japan en Zuid-Korea

“Het onderzoek vond een sterk verband tussen een ouder wordende beroepsbevolking en het gebruik van robots in de industrie”, benadrukken de onderzoekers Daron Acemoglu en Pascual Restrepo.

“Er kon worden vastgesteld dat de leeftijd alleen al een aandeel van 35 procent had in de variatie bij de adoptie van robots die tussen verschillende landen kon worden geregistreerd. Landen met oudere werknemers bleken daarbij geneigd om sneller op het gebruik van machines over te stappen.”

De onderzoekers benadrukken dat de vergrijzing bij de adoptie van robots een belangrijke impact blijkt te hebben. Daarbij verwijzen ze naar markten zoals Zuid-Korea en Duitsland.

“Deze landen zijn wereldwijde voorlopers in het gebruik van robotica in de industrie”, stippen de onderzoekers aan. “Tegelijkertijd worden deze naties al langere tijd gekenmerkt door een sterke vergrijzing van de bevolking.”

Verenigde Staten

“De Verenigde Staten kunnen op een aantal vlakken met een grote technologische voorsprong, onder meer op het gebied van software en kunstmatige intelligentie, uitpakken”, merken de onderzoekers nog op. “Op het vlak van robotica zijn echter Duitsland, Japan en meer recent ook Zuid-Korea de lijstaanvoerders.”

“Wanneer een lijst met de vijftien belangrijkste roboticabedrijven van de wereld wordt opgesteld, blijken Japan en Duitsland elk met zeven ondernemingen vertegenwoordigd te zijn.”

De onderzoekers stelden trouwens ook op de binnenlandse markt van de Verenigde Staten een gelijkaardig fenomeen vast. “Grootstedelijke gebieden met oudere werknemers toonden de jongste dertig jaar op de Amerikaanse markt de grootste adoptie van robots”, benadrukken de wetenschappers.

“Uit het onderzoek bleek dat een stijging van 10 procentpunt in de vergrijzing van een lokale bevolking gelinkt kon worden aan een toename van 6,45 procentpunt in de aanwezigheid van bedrijven die gespecialiseerd waren in de installatie en het onderhoud van industriële robots.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20