De wereldwijde autosector, die vorig jaar met aanzienlijke leveringsproblemen moest afrekenen, zou dit jaar een sterk herstel tentoon kunnen spreiden. Daarbij zouden de verkopen mogelijk met 10 procent kunnen oplopen. Dat blijkt uit een studie van consulent Ernst & Young (EY).
“De autofabrikanten hebben een moeilijke periode achter de rug, maar dit jaar zou de situatie een sterke verbetering kunnen vertonen”, werpt Constantin Gall, expert mobiliteit bij Ernst & Young, op. Door de leveringsproblemen moesten de autobouwers bij de verkoop het voorbije jaar een lichte daling melden tegenover de twaalf maanden voordien.
Kentering
“Dit jaar zou echter een kentering ten goede kunnen worden opgemerkt”, betoogt Gall. “Daarbij zou de verkoop met een sterke groei kunnen heraanknopen. De leveringsproblemen lijken over hun hoogtepunt. De aanvoer van halfgeleiders en andere componenten zal dit jaar een verdere verbetering registreren.”
Ernst & Young merkt op dat de verkoop van de wereldwijde autosector het voorbije jaar een daling met 2,7 procent moest melden tegenover de twaalf maanden voordien. “Toch konden op het gebied van omzet en winst recordcijfers worden geregistreerd”, werpt Gall op.
“Aan de klanten konden immers hogere prijzen worden aangerekend. De gezamenlijke omzet van de zestien grootste autoconcerns van de wereld steeg het voorbije jaar met 18 procent tot 1,87 biljoen euro. De gemeenschappelijke winst liep daarbij met 16 procent op tot bijna 157 miljard euro.”
Uitdagingen
Volgens Gall zal de autosector dit jaar vooral moeten trachten om zijn prijsniveau op een hoog niveau te houden en zijn winstmarges te beschermen. “Door de zwakke economie zal de vraag naar nieuwe wagens waarschijnlijk afnemen”, waarschuwt de analist. “Dat kan vele constructeurs in de verleiding brengen prijsverlagingen door te voeren, zodat de verkoop op peil kan worden gehouden.”
In het rapport wordt er nog op gewezen dat de zestien grootste autobouwers van de wereld het voorbije jaar gemiddeld een winstmarge van 8,4 procent konden noteren. Dat betekende een lichte daling tegenover het jaar voordien, toen een marge van 8,5 procent werd geregistreerd. Tegenover de jaren voordien kon echter wel een beduidende groei worden gemeld.
De Amerikaanse autobouwer Tesla, fabrikant van elektrische wagens, kon het voorbije jaar een winstmarge van 16,8 procent aankondigen. Geen enkele andere constructeur kon betere cijfers voorleggen. Mercedes-Benz eindigde op de tweede plaats met een marge van 13,6 procent, gevolgd door Stellantis (11,7 procent), BMW (9,8 procent) en Volkswagen (7,9 procent).