Elektrische wagen: dit jaar aandeel van 12,5 procent in wereldwijde autoverkoop?

De elektrificatie van de autosector gaat steeds sneller. Dat geldt vooral voor Europa, waar de verkoop van nieuwe wagens op benzine en diesel midden volgend decennium zal ophouden. Dat zeggen analisten van marktonderzoeker LMC Automotive.

Waarom is dit belangrijk?

Verwacht wordt dat één op de acht wagens die dit jaar wereldwijd zullen worden verkocht, met een elektrische krachtbron zal zijn uitgerust. Maar de analisten waarschuwen voor aanhoudende uitdagingen over de productie en betaalbaarheid van de elektrische wagens, terwijl er ook twijfels blijven of er voldoende infrastructuur kan worden voorzien om bestuurders over te halen de overstap te maken.

China: De onderzoekers merken op dat China zich in de verkoop van elektrische wagens momenteel wereldwijd marktleider kan noemen.

 • “Onder meer dankzij een ondersteunend beleid, kende de verkoop van elektrische wagens in China vorig jaar een verdubbeling tegenover het jaar voordien”, betoogt Al Bedwell, motorenspecialist bij LMC Automotive.
 • “Maar gevreesd moet worden dat die trend niet zal standhouden. De vertragende economie van het land en de onvermijdelijke prijsstijgingen voor de detailhandel zullen de Chinese vraag naar elektrische wagens temperen, hoewel er in volumes nog een sterke groei zal kunnen worden genoteerd.”

Europa: In Europa werden de autofabrikanten vorig jaar gehinderd door een gebrek aan halfgeleiders, de computerchips die in alle autocategorieën essentieel zijn voor de ondersteuning van tal van systemen.

 • “De verkoop van elektrische wagens hield echter nog enigszins stand”, voert Bedwell aan. “Die afzet kende vorig jaar een stijging met 21 procent, maar dit jaar zal – naarmate de chiptekorten worden opgelost – een versnelling tot een groei met 50 procent kunnen worden gemeld.”
 • Wel wordt gewaarschuwd dat de tekorten desondanks ook dit jaar nog de beschikbaarheid van voertuigen zullen blijven beïnvloeden.

Verenigde Staten: Ook in de Verenigde Staten zal de verkoop van elektrische wagens volgens LMC Automotive verder worden gestimuleerd.

 • Daarvoor wordt gewezen naar de maatregelen van de Amerikaanse regering, die een budget van 370 miljard dollar heeft gereserveerd om de overstap naar duurzame energie te bevorderen.
  • Die maatregelen omvatten ook fiscale kortingen voor de aankoop van elektrische wagens en batterijen die in de Verenigde Staten zijn vervaardigd.

Kortingen: Dalende prijzen kunnen mogelijk de interesse in elektrische wagens wereldwijd verder doen toenemen.

 • Elektrische auto’s zijn gemiddeld veel duurder dan hun tegenhangers met verbrandingsmotoren. Voor een elektrische wagen moet minstens ongeveer 35.000 euro worden betaald.
  • Daardoor blijft de technologie voor vele automobilisten onbetaalbaar, ondanks de hoge subsidies die worden aangeboden.
  • Tesla kondigde echter begin januari voor Europa en de Verenigde Staten prijsverlagingen tot 20 procent aan, daarin snel gevolgd door Ford.
  • “In Europa zouden fabrikanten een soortgelijke route kunnen volgen om marktaandeel te winnen, maar ook om te voldoen aan de steeds strengere Europese emissienormen”, werpt de Duitse analist Matthias Schmidt op.
  • “Vorig jaar werd de sector door een beperkt aanbod afgeremd, maar er zal nu waarschijnlijk een volledige omschakeling volgen. Wanneer de fabrikanten in paniek raken, zullen wellicht steeds meer kortingen worden aangeboden.”
 • Het aanbod op de markt zal de volgende jaren bovendien verder worden opgevoerd door de plannen van Chinese fabrikanten om hun producten in Europa te verkopen. Dit kan ook de gevestigde autoconstructeurs aanzetten om met compacte en goedkopere elektrische wagens op de markt te lanceren.
 • Tenslotte wordt aangevoerd dat een verdere uitrol van de netwerken laadinstallaties, die ook toenemend bereik mogelijk zullen maken, de verkoop van elektrische wagens zal bevorderen. Volgens een rapport van het adviesbureau McKinsey zullen er daarvoor in de Europese Unie tegen het einde van dit decennium 3,4 miljoen oplaadpunten nodig zijn.

(as)

Meer
Auto