Diamantindustrie maakt ongekende crisis door


Key takeaways

  • De Beers heeft een omzetdaling van 44 procent ervaren als gevolg van de crisis in de diamantindustrie.
  • Kleinere bedrijven zoals Petra Diamonds worstelen om te overleven tijdens de crisis.
  • De toekomst van de diamantindustrie hangt af van haar vermogen om het verlangen naar natuurlijke diamanten weer aan te wakkeren en zich aan te passen aan de veranderende waarden van de consument.

De wereldwijde diamantindustrie wordt geconfronteerd met een ongekende crisis, gekenmerkt door kelderende inkomsten, stopgezette activiteiten en groeiende bezorgdheid over de culturele en economische relevantie van diamanten. Terwijl sommige analisten geloven dat deze neergang cyclisch is, beweren anderen dat dit een fundamentele verschuiving in de fundamenten van de industrie betekent.

De Beers, ’s werelds grootste diamantproducent, heeft te maken met een daling van 44 procent in de inkomsten en zit vast met miljarden dollars aan onverkochte voorraden. Deze crisis heeft verstrekkende gevolgen voor alle diamantproducerende landen. Botswana, bijvoorbeeld, is op zoek naar alternatieve verkoopkanalen voor zijn diamanten en heeft Okavango Diamond Company (ODC) aangekondigd dat het in september zal beginnen met het verkopen van diamanten via contracten, als onderdeel van een bredere strategie om de verkoopkanalen te diversifiëren. Tegelijkertijd wordt het Russische Alrosa geconfronteerd met aanzienlijke winstverliezen als gevolg van de sancties die het bedrijf treffen.

De gevolgen voor kleinere bedrijven

Kleinere bedrijven hebben ook moeite om te overleven: Petra Diamonds verloor haar CEO en verkocht activa, terwijl Lucapa in Australië vrijwillig onder curatele werd gesteld en Koidu Limited in Sierra Leone haar activiteiten staakte. Zelfs Lucara, een bedrijf dat bekend staat om zijn productierecords, wordt nu geconfronteerd met financiële onzekerheid.

Technologie-ondernemer Leanne Kemp stelt dat het traditionele verhaal van de diamantindustrie over duurzaamheid, romantiek en zeldzaamheid niet langer aanslaat bij consumenten die de voorkeur geven aan ethische bevoorrading, duurzaamheid en transparantie. Zij gelooft dat de toekomst ligt in controleerbare oorsprong en ethische verhalen in plaats van nostalgie, meldt Mining.com.

Diamantindustrie: analyse en vooruitzichten

Industrie-analist Paul Zimnisky biedt een meer gematigde kijk en schrijft de neergang toe aan een correctie van de vraag na de pandemie, een luxerecessie in China en de opkomst van laboratorium-gekweekte diamanten. Hij suggereert dat het verlichten van deze druk zou kunnen leiden tot een herstel van de industrie, maar erkent dat het lot van de industrie afhangt van haar vermogen om het verlangen naar natuurlijke diamanten weer aan te wakkeren.

De Beers, ooit synoniem voor gefabriceerde schaarste en agressieve branding, staat nu te koop. De beslissing om het merk van lab-gekweekte diamanten juwelen te sluiten, wijst op een terugkeer naar de roots en een hernieuwde focus op natuurlijke diamanten.

De toekomst van de diamantindustrie

De toekomst van de diamantindustrie blijft onzeker. Voor landen die sterk afhankelijk zijn van diamantinkomsten, zoals Botswana, Canada, Namibië, Angola en Rusland, staat er veel op het spel. Zimnisky benadrukt dat storytelling en marketing cruciaal zijn voor dit luxeproduct. Het oude diamanten tijdperk loopt ten einde en er moet een nieuw tijdperk aanbreken dat gericht is op transparantie, ethiek en relevantie voor moderne waarden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.