Vanaf 1 oktober mogen ook verhuurders van woningen met een lage energiezuinigheid hun prijzen indexeren. Dat maakte Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) bekend. De huurdersbond reageerde verbolgen, maar volgens de minister is er geen reden om een eerdere maatregel verder te verlengen.
Beluister hier het volledige interview met minister Diependaele:
De essentie: De maatregel waarbij verhuurders van slecht geïsoleerde huurwoningen hun huurprijzen niet mochten indexeren, wordt opgeheven. Volgens minister Diependaele zou het verlengen hiervan enkel nadelen opleveren, ook voor de huurder.
- Diependaele: “De situatie is het crisispunt gepasseerd, zowel wat de inflatie als de energieprijzen betreft. We hadden aan de verhuurders toegezegd dat de crisismaatregel maar voor een jaar zou zijn. Dat betekent dat de verhuurders de prijzen weer kunnen indexeren vanaf eind september. Ze kunnen het verloren jaar niet recupereren. Het is een verschil met de regeling die men in Brussel heeft, waar we waarschijnlijk zullen zien dat de indexatie plotseling heel hoog zal zijn omdat men dat verloren jaar kan inhalen.”
- De energiezuinigheid van een woning wordt gemeten door een EPC-certificaat. “Het gaat over 275.000 woningen: 175.000 met een EPC-label E of F, en 100.000 die geen EPC-label hebben”, verduidelijkt de minister. Hij wil blijven inzetten op het energiezuinig maken van woningen: “We gaan steden en gemeenten aanmoedigen om verplichte conformiteitsattesten op te stellen. Een verhuurder mag dan pas verhuren als hij een attest heeft waarin dat staat dat zijn woning huurconform is.”
“Huurdersbond verdedigt belangen niet”
- De huurdersbond is tegen het opheffen van de maatregel. Diependaele snapt die reactie niet: “Als we de maatregel zouden verlengen, dan zouden meer en meer verhuurders vinden dat de overheid zijn woord niet houdt. En dan gaan ze het huurcontract met de huurder opzeggen, zodat ze aan een nieuwe huurder een hogere huurprijs kunnen vragen, want dan moeten verhuurders zich aan geen enkele indexatieformule meer houden.”
- “De huurdersbond verdedigt door die uitspraak absoluut niet de belangen van de huurder. Integendeel, want door te pleiten voor een verlenging van de maatregel riskeren meer huurders op straat te komen staan. Omdat de verhuurder een zo hoog mogelijk rendement wil, en dat gaat hij alleen kunnen vinden bij een nieuwe huurder.”
(evb)