Vergiftigde dissident waagt zich in het hol van de leeuw: ‘Ik keer terug naar Moskou’

De Russische oppositielieder Alexei Navalny zal zondag terugkeren naar Moskou. Nochtans beschuldigt hij het Kremlin ervan achter zijn vergiftiging te zitten. 

Navalny is momenteel nog steeds aan het herstellen in Berlijn nadat hij op 20 augustus in Siberië vergiftigd werd met novitsjok, een zenuwgas uit het Sovjettijdperk. Een eliteteam van de Russische inlichtingendienst FSB, met specialisten in chemische wapens, heeft de oppositieleider drie jaar lang van heel nabij geschaduwd. Tot op het moment dat hij bijna het loodje legde door de vergiftiging.

Onderzoekscollectief Bellingcat onthulde de identiteit van zijn belagers. Via een heimelijk telefoontje – waarbij zich voordeed als hun overste – kreeg Navalny een van de FSB-agenten zover dat die laatste details onthulde over de mislukte moordaanslag.

In coma aangespoeld in Berlijn

Een mens zou voor minder in het veilige Berlijn blijven. Navalny, die de handschoen wou opnemen tegen Vladimir Poetin in de presidentsverkiezingen van vorig jaar, denkt daar echter anders over. Op Twitter legt hij uit dat hij nooit overwogen heeft om in het buitenland te blijven, en dat hij zijn thuisland ook niet uit vrije wil heeft verlaten. 

‘Ik ben in Duitsland beland, ik kwam aan in een “intensive care box”’, schrijft hij`.

De 44-jarige politicus en onderzoeksjournalist is een van de meest uitgesproken Poetin-critici. Hij bezweek in augustus op een interne Russische vlucht. Enkele dagen werd hij naar Duitsland overgebracht voor behandeling. Later hebben laboratoria in Duitsland, Frankrijk en Zweden onafhankelijk van elkaar vastgesteld dat hij met novitsjok was vergiftigd. 

Volgens Navalny zit Poetin achter de moordpoging. Volgens de Russische president is het feit dat Navalny het kan navertellen het beste bewijs dat de overheid er niet achter zit, want ‘als we dat wilden, zouden we het wel afmaken’, zei hij tijdens een persconferentie. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20