EU legt Rusland sancties op voor vergiftiging Navalny

De buitenlandministers van de EU-lidstaten gaan een kaderwerk opstellen om sancties te kunnen opleggen aan Rusland voor het vergiftigen van oppositieleider Alex Navalny. Ze hebben ook afgesproken om verder actie te ondernemen tegen het Wit-Russische regime, voor de repressie van betogers. Deze keer zou ook president Alexander Loekasjenko in het vizier komen, die tot nog toe buiten schot bleef.

De ministers van Buitenlandse Zaken kwamen bijeen in Luxemburg, en gingen akkoord met het Frans-Duitse voorstel om een reisverbod en een bevriezing van tegoeden in te voeren voor verschllende hooggeplaatste leden van de Russische veiligheidsdiensten. Ook zou er één ‘organisatie die betrokken is bij het Novitsjok-programma’ geviseerd worden. Novitsjok is het gif waarmee Poetin-criticus Navalny vergiftigd werd. Een definitieve lijst van doelwitten moet echter nog goedgekeurd worden.

Aleksej Navalny. – isopix

Loekasjenko

De belangrijkste diplomaten van de EU kondigden ook een nieuwe sanctieronde aan voor Wit-Russische functionarissen, waaronder president Loekasjenko. Die komen bovenop eerder aangekondigde sancties voor leden van het regime, voor geweld tegen vreedzame betogers en het vervalsen van de verkiezingen. 

Labo’s in Duitsland, Frankrijk en Zweden hebben bewijs gevonden dat de Russische oppositieleider vergiftigd werd met novitsjok. Dat is een gevaarlijk zenuwgas dat ontwikkeld werd in de Sovjet-Unie, en waarvan de bestanddelen zeer moeilijk te verkrijgen zijn voor private actoren. 

Lijnen moeten open blijven

De Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de Europese Unie, Josep Borell, verklaarde eerder al dat Brussel Loekasjenko  iet langer beschouwt als staatshoofd van Wit-Rusland, omdat de verkiezingen van 9 augustus ‘vrij noch eerlijk verlopen’ waren. 

Wat de Russische sancties betreft is het voor Europa telkens dansen op een slappe koord. De lijnen moeten open blijven met Poetin voor geopolitieke kwesties te bespreken zoals de gevechten in Nagorno-Karabach en het Oekraïense kruitvat. 

‘We vaardigen sancties uit voor één specifieke en concrete gebeurtenis’, zei Borell daarover. ‘De hele wereld kan niet gereduceerd worden tot dit ongelukkig voorval waarbij mr. Navalny vergiftigd werd.’

De buitenlandchef van de EU zei dat het blok de selectieve benadering met het Kremlin zou blijven hanteren.

Meer