Verenigde Staten schieten “hoogvliegend object” boven Canada neer

Justin Trudeau, de premier van Canada, liet zaterdag weten dat de Verenigde Staten een “hoogvliegend object” boven zijn land hebben neergehaald. De Amerikaanse president Joe Biden had een dag eerder ook al de opdracht gegeven om een object boven Alaska uit de lucht te schieten.

Waarom is dit belangrijk?

Er is heel wat aan het gebeuren in het luchtruim van Amerika. De Amerikaanse luchtmacht moest deze maand al drie keer in actie komen om een vreemd object neer te schieten. Daarbij werd telkens een F-22 ingezet.

In het nieuws: “Ik heb de Verenigde Staten het bevel gegeven om een onbekend object dat de Canadese luchtruim schond uit de lucht te halen”, liet Trudeau via Twitter weten.

  • Dat bevel kwam er daags nadat de Verenigde Staten zelf een object boven Alaska hadden neergeschoten.
  •  Anita Anand, de Canadese minister van Defensie, zei tijdens een persconferentie dat het om een cilindervormig object ging dat boven het meest noordwestelijk gelegen deel van Canada vloog, zo’n 12.000 meter boven de grond.

Nieuwe spionageballonnen?

Details: Eerder deze maand hadden de Verenigde Staten ook al een Chinese ballon, die vermoedelijk werd gebruikt voor spionage, neergehaald.

  • Het is nog niet duidelijk of de twee andere objecten ook voor dat doeleinde werden gebruikt. Anand wou tijdens persconferentie nog niet de link met China leggen. “We gaan door met de analyse van het object en we zullen ervoor zorgen dat die analyse grondig is”, klonk het. “Het zou voor mij niet verstandig zijn om op dit moment te speculeren over de oorsprong van het object.”
  • Ze voegde er wel aan toe dat het de eerste keer was dat de North American Aerospace Defense Command (NORA), de Amerikaans-Canadese organisatie die zorgt voor de gezamenlijke verdediging van het luchtruim boven beide naties, in actie moest komen om een object in het Canadese luchtruim neer te halen.
  • “Het belang van dit moment mag niet worden onderschat,” merkte de minister op. “We hebben dit object samen ontdekt en we hebben dit object samen verslagen.”
  • Opvallend: Anand sprak niet over een ballon. Wayne Eyre, hoofd van de defensiestaf, deed dat wel. “Ik had de vliegtuigen de instructie gegeven om de ballon neer te halen zodra ze kans krijgen”, zei hij achteraf.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.