VS schiet Chinese ballon uit de lucht, vier dagen nadat die voor het eerst werd gedetecteerd

Het Amerikaanse leger heeft zaterdagmiddag een Chinese ballon die vermoedelijk gebruikt werd voor spionage uit de lucht geschoten. 

Waarom is dit belangrijk?

De relatie tussen China en de VS is al een tijdje lang niet top. Om die te herstellen zou Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, de komende week naar China zijn afgereisd. Hij annuleerde zijn reis echter nadat ‘Ballongate’ roet in het eten gooide.

In het nieuws: De ballon werd neergehaald boven Amerikaanse territoriale wateren, waar de kans klein is dat burgers geraakt kunnen worden door vallende brokstukken.

  • Voordat de ballon werd neergehaald, kondigde de Amerikaanse luchtvaartwaakhond, de Federal Aviation Administration (FAA), een zogenaamde ground stop aan in delen van de staten North en South Carolina. Dat houdt in dat commerciële vluchten niet meer mochten opstijgen.
  • Een woordvoerder van de overheid vertelde aan CNBC dat vluchten werden tegengehouden om “het ministerie van Defensie te ondersteunen bij een nationale veiligheidsinspanning”. 
  • Ook president Joe Biden was genoodzaakt om duidelijk te maken wat er aan de hand is. Eerder vandaag op een persconferentie vertelde hij aan journalisten dat er iets aan de kwestie zal worden gedaan. Niet veel later zouden F-22 Raptor-gevechtsvliegtuigen zijn opgestegen, vermoedelijk om de ballon uit de lucht te schieten.
  • “Ze hebben hem met succes neergehaald. En ik wil onze piloten die het gedaan hebben complimenteren”, vertelde hij later op de dag aan verslaggevers in de staat Maryland.
  • Intussen doken al beelden op van het incident. Daarop is te zien hoe een vliegtuig een raket afschiet, waarna de ballon ontploft. Later zou die in zee zijn neergestort. De overheid zal proberen de brokstukken te recupereren.

Opvallend: De ballon werd woensdag al ontdekt, toen die boven de staat Montana vloog.

  • Daar zou die wellicht informatie hebben verzameld over gevoelige sites. In Montana bevinden zich onder andere nucleaire silo’s van de VS.
  • Toen werd besloten om het toestel voorlopig nog niet neer te schieten. Dat zou immers gevaarlijk kunnen zijn voor burgers op de grond.
  • Later werd ook boven Latijns-Amerika een gelijkaardige ballon ontdekt
  • Toch beweerde China vrijdag nog dat het exemplaar boven de VS niet voor spionage werd gebruikt. het zou gaan om een “civiel luchtschip voor onderzoek, voornamelijk meteorologische doeleinden”, dat per ongeluk uit koers was geraakt.
Meer