‘Ballongate’: nu ook boven Latijns-Amerika Chinese spionageballon gespot

Dagen nadat een – vermoedelijk – Chinese spionageballon boven de Verenigde Staten (VS) werd ontdekt, is nu ook boven Latijns-Amerika een exemplaar opgedoken.

Waarom is dit belangrijk?

Spanningen tussen de VS en China lopen de voorbije maanden steeds hoger op. Om in dialoog te treden, zou Amerikaans Buitenlandminister Antony Blinken normaal gezien naar het Middenrijk gaan. Maar door 'Ballongate' werd die reis uitgesteld.

In het nieuws: Het Pentagon liet nog niet weten boven welk land de ballon zich exact bevindt, maar kon bevestigen dat hij niet richting de VS vliegt.

  • Ook opvallend: Vrijdag beweerde China nog dat het exemplaar boven de VS geen spionageballon is, maar wellicht een “civiel luchtschip voor onderzoek, voornamelijk meteorologische doeleinden”, dat per ongeluk uit koers was geraakt.
  • Later op vrijdag zeiden woordvoerders van de Chinese overheid dat Amerikaanse politici misbruik maakten van de situatie. Zij zouden China zwartmaken door te zeggen dat de ballon voor spionage wordt gebruikt.
  • Nu een tweede ballon gevonden werd, lijkt die theorie minder waarschijnlijk. De Amerikaanse autoriteiten lieten gisteren al weten dat zij de Chinese uitleg sowieso niet geloven.
  • De eerste ballon, die enkele dagen geleden werd ontdekt, zou wellicht informatie verzamelen over gevoelige sites. Zo vloog de ballon onder andere over de staat Montana, waar zich nucleaire silo’s van de Amerikanen bevinden. De overheid zou “maatregelen” hebben genomen om ervoor te zorgen dat geen gevoelige informatie verzameld kon worden.
  • Er werd tot nu toe besloten om de ballon(nen) nog niet neer te schieten. Dat omdat het risico zou bestaan dat puin mensen of infrastructuur zou raken.
  • De ballonnen bevinden zich in de stratosfeer. Dat is ver boven de altitude waar commerciële vliegtuigen zich begeven.
  • Het zou niet de eerste keer zijn dat een Chinese spionageballon werd gebruikt boven Amerikaans grondgebied.

(mah)

Meer