Verenigde Staten op kruistocht tegen nog meer Chinese apps

Het is niet alleen TikTok: ook een lijst andere apps van Chinese makelij zouden van de Amerikaanse markt kunnen verdwijnen. Dat heeft Witte Huis-topman Mark Meadows gezegd op donderdag.

Meadows, de stafchef van Trump, deed die mededeling aan boord van Air Force One, het vliegtuig van het Witte Huis. Het is niet duidelijk welke Chinese apps er bedreigd zijn.

Vorige maand had Meadows al vermeld dat er mogelijks meer apps van de Amerikaanse smartphones moesten verdwijnen. De overheid liet toen optekenen dat ‘apps die persoonlijke informatie verzamelen en een nationaal veiligheidsrisico vormen, mogelijk moeten verdwijnen.’

Zwarte lijst

Het Witte Huis kruist de degens momenteel met Chinese techreuzen Tencent en Bytedance. Huawei staat op een zwarte lijst, zodat ze geen Amerikaanse soft- of hardware meer kunnen gebruiken. Trump is bang voor Chinese inmenging in Amerikaanse zaken en projecteert die angst op de technologie uit China.

Vorige maand kwam er dan ook een verbod op Tencent, de eigenaar van de populaire Chinese chatapp WeChat, en TikTok. Die laatste wordt mogelijk overgekocht door Amerikaanse bedrijven, of moet er anders van de markt verdwijnen. Zowel Oracle als een samenwerking tussen Microsoft en Walmart zijn kanshebbers, maar moeten de deal afsluiten tegen november.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20