Volgens 72 procent van de economen zullen de Verenigde Staten halverwege volgend jaar in een recessie belanden

In theorie bevinden de Verenigde Staten zich al in een recessie. Dat is het geval wanneer de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt, wat dus in het eerste jaarhelft het geval was aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Al gaat niet iedereen daarmee akkoord. Volgens een meerderheid van de economen lonkt de echte recessie weliswaar aan de horizon.

72 procent van de door de National Association of Business Economics (NABE) ondervraagde economen verwacht dat de volgende recessie in de VS halverwege volgend jaar zal beginnen, meldt CNN Business.

19 procent is zelfs van mening dat de VS zich al in een recessie bevinden. In principe is dat al het geval omdat de Amerikaanse economie twee opeenvolgende kwartalen is gekrompen. Maar verschillende experts benadrukken dat we ook met andere indicatoren, naast de groei van het bbp, moeten rekening houden.

20 procent van de respondenten verwacht dan weer dat er geen sprake zal zijn van een recessie vóór de tweede helft van volgend jaar. In totaal hebben 198 NABE-leden deelgenomen aan de tweejaarlijkse enquête, die tussen 1 en 9 augustus werd gehouden.

Rentebeleid Fed duwt VS in een recessie

73 procent van de voorspellers is ervan overtuigd dat het monetaire beleid van de Federal Reserve tot een recessie zal leiden. Een verstrakking van dat beleid is de enige manier om de inflatie op middellange termijn terug te brengen tot het streefdoel van 2 procent.

Slechts 13 procent van de economen heeft er vertrouwen of zeer veel vertrouwen in dat de Fed dat zal kunnen verwezenlijken zonder een recessie te veroorzaken.

Dit pessimisme is niet uniek voor de VS. Europa, dat meer te lijden heeft onder de energiecrisis en een zwakkere arbeidsmarkt heeft, is niet immuun voor scepticisme. 60 procent van de economen verwacht volgend jaar een Europese recessie, volgens een onderzoek van nieuwsdienst Bloomberg. Hier in Europa hield de groei in het tweede kwartaal beter stand. Maar hoelang zal dat nog het geval zijn? Denk bijvoorbeeld aan de impact de stijgende gas– en elektriciteitsprijzen.

In ieder geval worden deze week nieuwe indicaties verwacht over de verwachte renteverhoging, zowel van de Fed als van de Europese Centrale Bank (ECB).

(ns/evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20