Economen: Hoogste risico op recessie eurozone sinds 2020

Een groeiend aantal economen ziet de economie van de eurozone volgend jaar in een recessie belanden.

Het risico op een recessie binnen de Europese Unie staat op het hoogste niveau sinds november 2020. Dat blijkt uit een bevraging van een groep economen die werd uitgevoerd door Bloomberg

Zeker 60 procent van de respondenten vond het plausibel dat er volgend jaar een recessie zou aanbreken in de eurozone. Dat zou te maken hebben met de energiecrisis die hogere inflatiecijfers verder de lucht in kan jagen. De depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB) zou volgende maand met een half punt kunnen stijgen, denken de economen verder.

Risico recessie ontploft sinds invasie Oekraïne

De door experten ingeschatte kans op een Europese recessie, die in de bevraging gedefinieerd werd als twee opeenvolgende kwartalen met een krimpende economie, steeg van 45 procent naar 60 procent in de afgelopen maanden, merkt Bloomberg op. Voor de Russische invasie van Oekraïne noteerde dat cijfer nog op 20 procent.

Duitsland, de grootste economie van de regio en een van de meest blootgestelde naties aan de terugval van de Russische gasleveringen, zal waarschijnlijk al vanaf dit kwartaal stagneren, denken de bevraagde economen ook.

Tweede renteverhoging in september?

Bedreigingen vanuit Rusland om de gaskraan van Europa dicht te draaien, zullen voor de rest van het jaar leiden tot stijgende kosten van levensonderhoud die Europese huishoudens en bedrijven flink pijn zullen doen. 

Daarbovenop wijzen de economen op knelpunten in de toeleverketens van producten die enkel verergerd worden door de huidige droogte. Zo heeft de hitte in Europa deze zomer al geleid tot een daling van het waterpeil in belangrijke rivieren van onze regio.

Er wordt verwacht dat de inflatie in de eurozone dit jaar zal uitkomen op 8 procent, ofwel vier keer zo hoog als het beoogde cijfer van de ECB. De bevraagde economen denken wel nog steeds dat dit cijfer zal neerkomen op 4 procent eind 2023 en zelfs 2 procent in 2024. Ten slotte verwachten de economen een tweede renteverhoging met 50 basispunten van de ECB in september om de inflatie te beteugelen.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20