Verenigd Koninkrijk krijgt grootste militaire budget in decennia

In het Verenigd Koninkrijk heeft de regering beslist om het militaire budget gespreid over de volgende vier jaar met 16,5 miljard pond te verhogen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson aangekondigd. Johnson maakt daarbij gewag van de grootste impuls voor de Britse militaire bestedingen in dertig jaar.

Het Britse ministerie van Defensie had voor de volgende vier jaar al de beschikking over een budget van 41,5 miljard pond per jaar. De extra impuls komt daarbovenop. Er zou nu sprake zijn van het grootste Britse militaire bestedingsbudget sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Koude Oorlog

‘De verdediging van het land is de eerste prioriteit,’ motiveerde Boris Johnson de budgetverhoging. ‘Sinds het einde van de Koude Oorlog is de internationale situatie nooit gevaarlijker geweest dan vandaag. Het Verenigd Koninkrijk moet daarbij naast zijn bondgenoten kunnen staan. Om dit te kunnen realiseren, moet het Britse leger zijn capaciteiten over de hele lijn verbeteren.’

Het Britse ministerie vroeg al langere tijd een groter budget. De bijkomende middelen zullen volgens Johnson onder meer worden geïnvesteerd in nieuwe technologieën en zullen ook worden gebruikt om een aantal onaanvaardbare leemtes in het arsenaal van de Britse defensie op te vullen.

Er zou onder meer worden geïnvesteerd in de oprichting van een Artificial Intelligence Agency en een National Cyber Force. Op die manier moeten de Britse strijdkrachten volgens de regering in staat zijn om hun digitale ruggengraat te versterken. Daarnaast komt er ook een nieuw Space Command, dat over twee jaar zijn eerste raket zou moeten kunnen lanceren.

Navo

De budgetverhoging is volgens experts een signaal dat het Verenigd Koninkrijk de intentie hebben om zijn vooraanstaande plaats op het internationale toneel te benadrukken. Met de budgetverhoging zou het land bovendien de grootste investeerder van de Europese militaire sector worden.

Het budget vertegenwoordigt door die verhoging 2,2 procent van het totale bruto binnenlandse product. Dat is meer dan de minimumgrens van 2 procent die door de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (Navo) wordt gevraagd. Binnen dat bondgenootschap hanteert alleen de Verenigde Staten nog een groter budget dan het Verenigd Koninkrijk.

De experts zeggen dan ook dat Boris Johnson het extra budget wil gebruiken om de Verenigde Staten te plezieren. Die vragen al langer dan hun bondgenoten in de Navo meer in hun militaire slagkracht zouden investeren.

Tevens wordt opgemerkt dat de militaire investeringen, die ook 11.000 bijkomende arbeidsplaatsen zouden moeten opleveren, Boris Johnson de kans zouden moeten bieden om de aandacht van een aantal heikele economische en maatschappelijke problemen – zoals de brexit en de coronabesmettingen – af te leiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20