Engeland heropent volledig op 19 juli: wilde gok of gezond verstand?

Het plan van de Britse premier Boris Johnson om vrijwel alle coronaregels in Engeland af te schaffen op 19 juli leidt tot gemengde reacties. “Er zit logica in”, zeggen wetenschappers. “Maar het zou wel eens te vroeg kunnen zijn.”

Waarom is dit belangrijk?

Over minder dan twee weken keert Engeland terug naar de maatschappij van voor de coronapandemie, ondanks stijgende besmettingscijfers.

“Back to normal.” De mondmaskerverplichtingen vallen weg en de afstandsregels ook. De entertainmentsector mag weer volle zalen ontvangen, de nachtclubs gaan weer open en op café mag je weer aan de toog hangen. Vanaf 19 juli vallen vrijwel alle binnenlandse coronaregels weg, zo kondigde de Britse premier Johnson maandagavond aan. Voor reizigers van en naar het buitenland blijven er wel beperkingen bestaan. De versoepeling slaat alleen op Engeland. Schotland, Wales en Noord-Ierland zijn bevoegd voor hun eigen coronaregels.

Johnsons uitgangspunt: “Het is nu of nooit.” Volgens de Britse premier is de vakantietijd het ideale moment om terug te keren naar de vrijheid en “te leren leven met Covid”. Het is beter om dit nu te doen dan in de winter, redeneert hij. “We moeten eerlijk met onszelf zijn. Als we onze samenleving niet kunnen heropenen in de komende weken, wanneer we geholpen worden door het zomerweer en de schoolvakanties, wanneer zouden dan wel kunnen terugkeren naar normaal?”

De grote vraag: gaan snel stijgende besmettingen ook leiden tot massale hospitalisaties? Verscheidene wetenschappers maken zich grote zorgen om de “big bang”-heropening, omdat het aantal coronabesmettingen snel stijgt.

  • Het volledige Verenigd Koninkrijk kijkt momenteel tegen 27.000 besmettingen per dag aan. Volgens de prognoses zal dat snel stijgen tot 50.000 in de komende weken en 100.000 per dag in augustus, wegens de snelle verspreiding van de veelbesproken Deltavariant.
  • Daartegenover staat dat het VK is een van de koplopers qua vaccinatie: 86 procent van de volwassenen kreeg minstens één prik, 64 procent is volledig gevaccineerd. Een groot deel van de bevolking is dus op zijn minst gedeeltelijk beschermd tegen de zwaarste gevolgen van Covid-19.
  • De hoge vaccinatiegraad zou ertoe moeten leiden dat het aantal ziekenhuisopnames beduidend trager gaat stijgen dan het aantal besmettingen en dat het aantal doden relatief laag blijft.
  • Als bovendien een groot deel van de jongeren de komende weken besmet raakt en daarna antistoffen opbouwen, komt de zo begeerde groepsimmuniteit in zicht, zeggen wetenschappers. “Er zit een logica in het plan van Johnson, alleen kan je de vraag stellen of het niet te snel ingevoerd wordt”, klinkt het.

Een grote twistappel: mondmaskers op het openbaar vervoer. Dat mondmaskers niet meer verplicht gaan zijn op het openbaar vervoer, waaronder de Londense metro, leidt tot hevige reacties.

  • Johnson benadrukte dat gezond verstand hier moet prevaleren: er is een groot verschil tussen een volle metro en ’s avonds laat alleen in een metrostel zitten. “We moeten af van universele overheidsdictaten en meer vertrouwen op de persoonlijke verantwoordelijkheid van de burgers”, verklaarde hij.
  • Dat gaat niet werken, vrezen verscheidene burgemeesters, onder meer van Manchester. Als de overheid de mondmaskers niet meer verplicht, zal alle discipline wegvallen, is hun vrees. Het kan onder de passagiers ook leiden tot ruzies tussen voor- en tegenstanders van mondmaskers.
  • Het is vooral uitkijken naar wat de regeling op de Londense metro wordt. Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, zegt de zaak te zullen bespreken met de vervoersmaatschappijen “vooraleer we onze volgende stappen nemen”.

De kranten: “Johnson neemt een grote gok.” De Engelse kranten dinsdag reageren vrij eensluidend: premier Johnson neemt met de radicale heropening een grote gok.

Wat voorafging: Verenigd Koninkrijk moet noodgedwongen einde van lockdown uitstellen

(am)

Meer