Verenigd Koninkrijk eerste land dat Pfizer-vaccin goedkeurt

De eerste vaccins arriveren binnenkort in het Verenigd Koninkrijk. Dan kan de vaccinatiecampagne beginnen.

Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat een werkend covid-vaccin op zijn burgers zal loslaten. Pfizer en BioNTech hebben de goedkeuring van de lokale farmawaakhond gekregen. De komende dagen zal het vaccin in het VK arriveren, kort nadien worden de eerste mensen gevaccineerd.

Welk vaccin?

Het vaccin van Pfizer en BioNTech, dat voor 95 procent van de patiënten werkt, was ook het eerste op de markt. Het VK heeft 40 miljoen dossissen, goed voor 20 miljoen volledige vaccinaties besteld. Het vaccin moet in twee keer gezet worden.

Daarmee is ook een hele logistieke organisatie op gang gekomen. Het vaccin van de Amerikaanse farmagigant en de Duitse farmaspeler moet op -80 graden Celsius bewaard en vervoerd worden.

Vaccins in centra

Daarnaast moeten er natuurlijk ook massale vaccinatiecampagnes worden opgericht en moeten er ruimtes komen om die mensen te ontvangen. De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock denkt nu aan grote centra van waar dat kan gebeuren. Er wordt ook een prioriteitssysteem opgesteld.

In Europa is het nog wachten op goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenagentschap. Die goedkeuring komt er, als alles in orde is, nog voor het einde van het jaar. Ook voor het vaccin van Moderna loopt er een aanvraag. Die goedkeuring komt er ten laatste half januari.

Verplicht?

Zal het vaccin verplicht worden? In geen geval, zo bleek al uit de reactie van Britse Covid-staatssecretaris Nadhim Zahawi. Hij verwacht wel dat de maatschappelijke druk hoog zal worden om een vaccin te laten zetten. Zo zouden pubs kunnen vragen om een bewijs van vaccinatie voor te leggen. Ook touroperators zouden zo aan de slag kunnen. Of dat wettelijk mag, valt nog te bekijken.

Ook in België buigt men zich intussen over prioriteitsplannen voor het Covid-vaccin. Bij ons zouden gezondheidswerkers en ouderen eerst aan de beurt zijn. België heeft vaccins ingekocht via een groepsaankoop van de Europese Unie. Een verplichting is hier ook niet aan de orde.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.