Vele Iraanse olieproducten ontsnappen aan Amerikaanse sancties

De Iraanse export van ruwe petroleum is door de sancties van de Verenigde Staten met 80 procent ingekrompen, maar de export van andere olieproducten blijft nagenoeg onaangeroerd. De verkoop van deze producten brengt Iran ongeveer 500 miljoen dollar per maand op. Dat blijkt uit ramingen van het persbureau Reuters. Iran produceert niet alleen ruwe petroleum. Het land brengt ook benzine, stookolie, scheepsbrandstoffen en aardgas op de markt.

De export van die producten bereikte volgens Bijan Zanganeh, Iraans minister van olie, tijdens de maand augustus een absoluut recordniveau.

China

“Bij de uitvoer van olieproducten ondervindt Iran geen enkel probleem,” benadrukte Zanganeh. Uit studierapporten blijkt dat Iran dagelijks tussen vierhonderdduizend en vijfhonderdduizend vaten olieproducten exporteert. Dat is meer dan de uitvoer van ruwe petroleum. Die zou in juli een niveau van ongeveer vierhonderdduizend vaten per dag hebben bereikt.

Onder meer voerde het land in augustus meer dan 230.000 vaten brandstof uit. Die export ging volledig naar de Verenigde Arabische Emiraten. Tegen de huidige prijzen zou die activiteit Iran maandelijks ongeveer 300 miljoen dollar inkomsten moeten bezorgen.

Daarnaast zegt benadrukt Reuters dat Iran tijdens de maand juli 514.000 ton gas heeft uitgevoerd. Meer dan 95 procent van de Iraanse gasexport zou door China zijn afgenomen. Die activiteit zou Iran nog eens 180 miljoen dollar per maand opleveren.

Samantha Hartke, analiste gasmarkten bij consulent Energy Aspects, zegt niet te verwachten dat de Chinese import van Iraans gas snel zal afnemen. “De nieuwe petrochemische capaciteit die China opbouwt, creëert een belangrijke vraag,” zegt Hartke. “Ironisch genoeg zouden de Verenigde Staten zonder de handelsoorlog met China hebben kunnen profiteren van de grotere Chinese behoefte aan gas.”

Sancties

“Net zoals ruwe petroleum vallen ook olieproducten onder de Amerikaanse sancties,” werpt de Amerikaanse jurist Erich Ferrari, gespecialiseerd in sanctiewetgeving, tegenover Reuters op. “Buitenlanders die bij de handel in deze olieproducten zijn betrokken, lopen het risico zichzelf aan de Amerikaanse sancties bloot te stellen.”

Iman Nasseri, directeur Midden-Oosten bij consulent Facts Global Energy (FGE), wijst er echter op dat de markt voor deze producten zo uitgebreid is dat het bijzonder moeilijk zou zijn om de betrokken partijen terug te vinden en te viseren. “In tegenstelling tot ruwe petroleum, die uiteindelijk steeds in een raffinaderij terecht komt, vinden andere olieproducten hun weg naar potentieel duizenden kleine industriële en residentiële klanten,” zegt hij.

Iran heeft een raffinage-capaciteit van ongeveer 2,23 miljoen vaten per dag. Daarmee rangschikt het land zich op een tweede plaats na regionaal marktleider Saudi-Arabië. “Jaren van sancties en onderinvestering hebben er echter voor gezorgd dat de productie van het land ver achter blijft tegenover de andere landen uit de Golfregio, die vaak miljarden dollars hebben geïnvesteerd in de bouw van de meest complexe raffinaderijen van de wereld,” aldus Reuters.

Ondanks die uitdagingen zegt Iran op het gebied van benzine zelfvoorzienend te zijn. Dat was vooral te danken aan de inauguratie van de derde fase van de Persian Gulf Star Refinery eerder dit jaar. Die raffinaderij beschikt nu over een capaciteit van 350.000 vaten per dag.

Volgens minister Zanganeh produceert Iran ongeveer 105 miljoen liter benzine per dag. Dat komt overeen met 660.000 vaten per dag. De Iraanse consumptie blijft 100.000 vaten per dag onder dat niveau.

“Iran kon dit jaar zelfs voor de eerste keer benzine uitvoeren,” aldus Reuters. Daarnaast produceert het land ook ongeveer 720.000 vaten diesel per dag.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.