Iran verviervoudigt zijn productie van verrijkt uranium

Iran heeft zijn productiecapaciteit voor de verrijking van uranium verviervoudigd. Dat heeft Behrouz Kamalvandi, woordvoerder van de Atomic Energy Organization of Iran, bevestigd. Hij verwees daarbij naar de oplopende spanningen tussen zijn land en de Verenigde Staten. Die wrijvingen zijn ook duidelijk op Twitter, waar de Amerikaanse president Donald Trump en Javad Zarif, Iraans minister van buitenlandse zaken, elkaar met bedreigingen en verwensingen te lijf gaan.

De Iraanse nucleaire specialisten benadrukten wel dat de verrijking van het uranium slechts tot een grens van 3,67 procent gebeurde. Dat niveau was vier jaar geleden door de nucleaire overeenkomst tussen Iran en de internationale gemeenschap afgesproken. Dit niveau maakt het uranium bruikbaar als grondstof voor een kerncentrale, maar laat geen productie van een atoomwapen toe.

Opslagbeperkingen

“Door een verhoging van de productie zal Iran echter snel de afgesproken opslagbeperkingen overschrijdn,” aldus het persbureau Associated Press. “De Iraanse regering heeft Europa nog tot begin juli respijt gegeven om nieuwe voorwaarden voor de nucleaire overeenkomst te formuleren.”

“Anders dreigt de Iraanse nucleaire activiteit dichter naar een militaire capaciteit te zullen evolueren. Daardoor zouden de spanningen in het Midden-Oosten, waar de recente periode een reeks van opeenvolgende incidenten en dreigingen vertoonde, echter nog verder oplopen.”

De Verenigde Staten hebben hun militaire aanwezigheid in de regio gevoelig opgedreven. De Amerikaanse regering heeft ook de burgerluchtvaart voor mogelijke problemen gewaarschuwd. In Bagdad is een raket in de buurt van de Amerikaanse ambassade ingeslagen.

In de Verenigde Arabische Emiraten is gewag gemaakt van de sabotage van olietankers. Saudi-Arabië heeft een drone-aanval op een van zijn pijpleidingen aangeklaagd. Telkens wordt daarbij gewag gemaakt van acties van bewegingen die door Iran zouden zijn gesteund.

Behrouz Kamalvandi benadrukte dat zijn land onder druk van Amerikaanse sancties beslist heeft om de verrijking van uranium op te drijven. “Door de Amerikaanse sancties was het niet langer mogelijk om verrijkt uranium naar Rusland uit te voeren,” aldus Kamalvandi. “Ook de verkoop van zwaar water aan Oman is niet langer mogelijk.”

Hij voegde eraan toe dat Iran de nieuwe ontwikkelingen aan het International Atomic Energy Agency heeft gemeld. Iran heeft altijd benadrukt geen nucleair wapen te willen produceren. In het westen heerst echter een vrees dat het Iraanse programma de bouw van een atoombom zou kunnen mogelijk maken.

Scheldcampagnes

Inmiddels zijn Donald Trump en Javad Zarif op Twitter een wederzijdse scheldcampagne gestart. De twee landen beklemtonen niet op een oorlog aan te sturen, maar gaan alvast verbaal de confrontatie aan.

“Iran mag zich echter niet vergissen,” waarschuwt Jeremy Hunt, Brits minister van buitenlandse zaken. “Indien Amerikaanse belangen onder druk komen, zullen de Verenigde Staten niet aarzelen om vergeldingsmaatregelen te nemen. Het is noodzakelijk om de situatie te ontmijnen vooraleer de situatie uit de hand loopt. In dit deel van de wereld kunnen grote problemen door toevalligheden worden veroorzaakt.”

Ondertussen heeft echter ook Yusuf bin Alawi, de minister van buitenlandse zaken van Oman, een bezoek aan Zarif gebracht. Eerder was er een ontmoeting geweest van Qaboos bin Said Al Said, de sultan van Oman, met Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken.

Oman is langer voor het westen een achterdeur voor onderhandelingen met Iran. Het sultanaat was eerder ook de gast voor geheime besprekingen tussen de Verenigde Staten en Iran, waar de basis voor de gesprekken over het kernakkoord werd gelegd.

 

Meer