Veilinghuizen Sotheby’s en Christie’s rekenen op hernieuwde impuls voor kunstmarkt

De grote veilinghuizen Sotheby’s en Christie’s staan voor een aantal belangrijke dagen. Daarbij hopen ze voor minstens 1 miljard dollar aan kunstwerken te kunnen verkopen, maar tegelijkertijd willen ze ook uitzoeken op welke manier veilingen opnieuw optimaal kunnen worden opgezet.

Terwijl Sotheby’s plannen heeft om bieders gedeeltelijk fysiek toegang te bieden tot de veilingzaal, blijft het Christie’s daarentegen voorlopig bij digitaal streamen.

Verkoopzaal

‘De veilingen die Sotheby’s en Christie’s deze maand op het programma hebben staan, vertegenwoordigen enigszins een terugkeer naar een normaal ritme na een ontwrichtend jaar’, zegt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal (WSJ).

‘Sotheby’s heeft aangekondigd klaar te zijn om voor de eerste keer sinds de uitbraak van de pandemie enkele tientallen verzamelaars en dealers in zijn verkoopzaal in Manhattan te ontvangen. Verspreid over een aantal tafeltjes, opgesteld zoals in een cabaret, zullen die genodigden fysiek een bod op de werken kunnen uitbrengen. Christie’s daarentegen blijft daarentegen voorlopig vasthouden aan een live streaming van de veiling.’

‘Voor de verzamelaars betekenen deze veilingen in ieder geval de eerste kans in maanden om de populariteit en de prijsniveaus van de verschillende kunstcategorieën te peilen’, betoogt de Wall Street Journal.

‘De verkopen tijdens de lente van vorig jaar verliepen niet zoals gepland. Door de coronacrisis werden alle veilingen in de zomerperiode samenbundeld. Ook de herfstverkopen kenden een bijzonder volatiel verloop. De veilingen die nu op het programma staan, zijn in volume alvast kleiner dan de voorbije jaren. Het is onwaarschijnlijk dat het verkoopniveau van 1,8 miljard dollar van de maand mei twee jaar geleden zal worden geëvenaard.’

‘Toch getuigen verkopers dat ze steeds meer vertrouwen hebben in de kunstmarkt’, zegt de krant. ‘De veilingen omvatten onder meer 27 werken met een vraagprijs van meer dan 10 miljoen dollar. Maar ook de kopers lijken zich steeds meer op hun gemak te voelen met de aankoop van kunst die ze vooraf niet uit de eerste hand hebben gezien.’

Azië

Nog andere activiteiten wijzen op een mengeling van een terugkeer naar vroegere strategieën en nieuwe ontwikkelingen. Sotheby’s zegt opnieuw zijn potentiële klanten vooraf op een diner, zoals in het verleden, te zullen ontvangen.

Bij Christie’s is daarvan echter nog geen sprake. Wel heeft Christie’s 77 mensen uitgenodigd – met maskerplicht en social distancing – voor een muziekconcert in Carnegie Hall.

Verschillende avondverkopen zullen bovendien dit jaar pas om 20 uur van start gaan. Op die manier hopen de veilinghuizen ook bieders uit Azië aan te spreken. Bij Sotheby’s wordt op de veiling voor één van de hedendaagse werken – van Banksy – een betaling in een cryptocurrency aanvaard.

Sotheby’s en Christie’s grijpen bij hun veilingen deze maand ook elk naar promotie-aanbiedingen. Daarbij worden speciale kortingen voorzien voor verzamelaars die meerdere werken van dezelfde kunstenaar aankopen. Dat geldt ook voor een aantal creaties van Claude Monet, Pablo Picasso en Jean-Michel Basquiat.

Beide veilinghuizen zeggen tevens aan werk van vrouwelijke kunstenaars bijzondere aandacht te willen besteden. Christie’s zal daarbij veertien werken van vrouwelijke kunstenaars – waaronder Grace Hartigan, Alice Neel en Nina Chanel Abney – te koop aanbieden. De catalogus van Sotheby’s zal werk van vier vrouwelijke artiesten, zoals Leonor Fini en Dana Schutz, omvatten.

Bij Christie’s is tevens sprake van een verkoop van digitale kunst. Daarbij zal een werk in de vorm van een Non-fungible token (NFT), gecreëerd door Larva Labs, te koop worden aangeboden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20