Veel startende werknemers binnen het jaar alweer weg

De job van je leven vinden, is vaak moeilijker dan gedacht. Een belangrijk deel van de werknemers zegt binnen het jaar na hun aanwerving het bedrijf waar ze begonnen alweer vaarwel, zo blijkt uit onderzoek door hr-dienstverlener Acerta.

Het opmerkelijke fenomeen is in 2021 in de statistieken te zien, net als in de jaren daarvoor: in zowat een kwart van de verbroken contracten van onbepaalde duur blijkt het te gaan om werknemers die minder dan een jaar aan de slag zijn bij het bedrijf.

Het snelle vertrek van de nieuwkomers gebeurt het vaakst in wederzijds overleg (ruim 34 procent van de gevallen), maar zelf ontslag nemen of ontslagen worden (elk zowat 31 procent) komen bijna even vaak voor. Eerder onderzoek door Acerta wees erop dat jonge werknemers, los van hun anciënniteit, vaker uit eigen beweging ontslag nemen dan voorheen.

Dat alles duidt erop dat in veel bedrijven het selectieproces bij de aanwerving en daarna de onboarding van nieuwe medewerkers in hun eerste maanden niet werkt zoals het hoort. Bij veel nieuwkomers sluipt er snel twijfel over hun toekomstperspectieven bij het bedrijf of over de zin van hun job. De onboarding was in coronatijden ook een uitdaging voor kantoorjobs, omdat het door telewerk moeilijker was om een band op te bouwen met de collega’s.

Cruciale periode na maand 7

Het onderzoek laat zien wat de beslissende periode is voor de werknemers die uit ontgoocheling hun werkgever alweer vaarwel zeggen. “Wie binnen het jaar vertrekt bij een bedrijf, doet dat vooral tussen de 7e en 12e maand”, zegt Acerta, op basis van de gegevens van 260.000 werknemers actief in 40.000 bedrijven.

Voor veel bedrijven is dat extra pijnlijk, omdat ze de maanden daarvoor veel in de opleiding van de nieuwe werkkracht geïnvesteerd hebben en beginnende werknemers volgens experten net na zes maanden pas echt beginnen te renderen bij een onderneming. Kleine kmo’s blijken een stuk zwaarder te zijn getroffen door het snelle personeelsverloop dan grote bedrijven.

Volgens Acerta is de krapte van de arbeidsmarkt een van de verklaringen waarom werknemers het aandurven om hun eerst zo begeerde contract van onbepaalde duur toch weer snel te verscheuren. Experte Hannelore Van Meldert: “Een krappe arbeidsmarkt zorgt ervoor dat werkgevers al lang blij zijn dat er überhaupt kandidaten zijn voor heel wat functies. Door de arbeidskrapte hebben werknemers veel meer vertrouwen dat ze elders snel aan de slag kunnen gaan als ze dat willen.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.