Vastgoedprijzen in België stijgen gestaag

Belgische vastgoedprijzen stegen in het eerste kwartaal van 2021 met 6,7 procent. Het laatste kwartaal van 2020 bedroeg de stijging 5,7 procent. Dat blijkt uit de vastgoedindex van Statbel.

Belangrijk: De inflatie neemt toe en laat zich merken in de vastgoedsector. Woningprijzen stijgen al sinds 2014. Het laatste kwartaal (Q1 2021) kende een woningeninflatie van 6,7 procent. Zo’n stijging is sinds 2007 niet meer gezien.

In het eerste kwartaal 2021 bedroeg de jaarlijkse inflatie voor nieuwe woningen 4,5 procent en voor bestaande woningen 7,6 procent.

“Rente lager dan ooit”

Een vergelijking met de vorige jaren leert dat het om een erg forse prijsstijging gaat. Ook in het laatste kwartaal van 2020 was er al sprake van een prijstoename met 5,7 procent.

Dat was een pak meer dan in de eerste kwartalen van ­vorig jaar, toen er prijsstijgingen waren van 3 à 4 procent. De gemiddelde inflatie van de vier laatste kwartalen bedraagt 5 procent.

“De prijsstijgingen in de woningmarkt zijn vrijwel volledig veroorzaakt door het monetaire beleid”, zegt Koen De Leus, chief economist bij BNP Paribas Fortis aan De Standaard. “Door de extra fiscale en monetaire versoepelingen na corona is de rente lager dan ooit. Kopers profiteren van die extreem positieve impuls en investeren in vastgoed. Dat duwt de prijzen de hoogte in.”

Europa

Als we naar de meest recente Europese cijfers kijken, zien we dat de inflatie van woningprijzen in België ongeveer gemiddeld is. In Nederland bedroeg de inflatie 8,7 procent in het vierde kwartaal 2020 tegenover 8,4 procent in het derde kwartaal 2020.

Frankrijk liet in het vierde kwartaal 2020 een inflatie van 6,1 procent optekenen, een stijging in vergelijking met de 5 procent in het derde kwartaal 2020. In Duitsland bedroeg de inflatie 8,1 procent in het vierde kwartaal 2020, een stijging in vergelijking met de 7,9 procent van het kwartaal ervoor. Voor de gehele eurozone stijgt de inflatie van 5,1 procent naar 5,7 procent.

Lees ook:

Meer