Door de renteverhogingen van de centrale banken wereldwijd wordt het voor huizenjagers almaar moeilijker om de aankoop van een woning te financieren. Het persagentschap Bloomberg merkt op dat de mondiale vastgoedmarkt daardoor drastisch aan het afkoelen is.
De torenhoge inflatie dwingt de centrale banken om de rente op te trekken. Het ziet er overigens niet naar uit dat er snel een einde zal komen aan die verhogingen. Zo liet Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, in een toespraak tijdens de Jackson Hole-conferentie weten dat de inflatie, ondanks een voorzichtig signaal dat de piek bereikt is, nog veel te hoog is. “We zullen alle beschikbare middelen daadkrachtig gebruiken om de torenhoge inflatie te bestrijden”, klonk het.
Wereldwijde renteverhogingen
Ook in de eurozone, waar de Europese Centrale Bank (ECB) in juli voor de eerste keer in elf jaar de rente heeft verhoogd, zijn er signalen dat de toezichthouder de komende maanden nog volop aan de handrem zal blijven trekken. Een aantal beleidsmakers zou in september een renteverhoging van 75 basispunten overwegen. In juli werd de rente opgetrokken met 50 basispunten.
Tal van andere centrale banken, zoals die van het Verenigd Koninkrijk, stellen eveneens de rentes naar boven bij. Daardoor zit de hypotheekrente in de lift, wat lenen voor een woning duurder maakt. Volgens Bloomberg ontsnapt er (bijna) geen enkele vastgoedmarkt aan de impact van het verstrakkende geldbeleid. Bovendien daalt het beschikbare inkomen van de gezinnen door de stijgende inflatie.
In de Verenigde Staten is in juli het aantal verkochte woningen voor de zesde maand op rij gedaald. Het aantal woningaankopen zakte toen maand-op-maand met 5,9 procent. Dat is ook geen verrassing als je weet dat de Federal Reserve dit jaar de rente al vier keer heeft opgetrokken. Tijdens de jongste twee vergadering werd er telkens beslist om de rente met 75 basispunten naar boven bij te stellen. Daarenboven is de betaalbaarheid van een woning in de VS gezakt naar het laagste peil sinds 1989.
Europese en Australische vastgoedmarkt
Ook in Europa is er sprake van een afkoeling van de vastgoedmarkt. We nemen ons land als voorbeeld. Uit de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat bleek vorige maand dat de vastgoedprijzen in het tweede trimester van dit jaar zijn gedaald, tegenover het eerste trimester. In de eerste zes maanden van 2022 waren er ook minder vastgoedtransacties (min 1,8 procent) in ons land in vergelijking met een jaar eerder.
Uit een analyse van Bloomberg blijkt dan weer dat de Britse vastgoedmarkt aan de vooravond van een forse correctie staat. Naar schatting moeten 1,8 miljoen Britten volgend jaar hun woonlening herfinancieren. Dat terwijl de inflatie stijgt en dus de reële lonen dalen. Daar komt nog eens bij dat het recessiegevaar allesbehalve geweken is.
De snelle renteverhogingen in Australië doen de huishoudens met een zware schuldenlast pijn. Dat zou wel eens kunnen leiden tot een neergang van de vastgoedmarkt op een schaal die we sinds de vooravond van de recessie van 1991 niet meer gezien hebben.
Renteverlagingen in China
Als we naar Azië kijken, springt China meteen in het oog. Zoals je weet is daar al een vastgoedcrisis aan de gang. Die is niet meteen het gevolg van een soepel geldbeleid, maar van een schuldencrisis bij enkele projectontwikkelaars, waaronder Evergrande. Daarom doet de People’s Bank of China (PBOC) net het omgekeerde van zijn westerse evenknieën. De toezichthouder verlaagt dus de rentes. China hoopt zo de economische groei aan te zwengelen.
De Chinese groei in het tweede kwartaal van dit jaar bleef beperkt tot 0,4 procent, na een toename met 4,8 procent in het eerste kwartaal. Niet alleen de vastgoedcrisis doet de economische motor sputteren. Ook de lockdowns om de coronapandemie onder controle te houden, wegen op de industriële productie en de consumptie.