Rentevrees steekt de kop op na gerucht over forse renteverhoging ECB

Een aantal beleidsmakers van de Europese Centrale Bank zou een renteverhoging in september van 75 basispunten overwegen. Dit schreef persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen. Dat leidde tot dalende koersen op de Europese beurzen.

De aandacht van beleggers was eerst gericht op de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole en een Amerikaans inflatiecijfer op vrijdag. Het was echter het “proefballonnetje”, zoals beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital zei, van de Europese Centrale Bank die voor paniek zorgde richting het weekend.

“De kans dat de ECB de rente daadwerkelijk met 75 basispunten verhoogt, is klein. Dit doen ze wel vaker aan het eind van de handelsweek, om even te peilen hoe de markt mogelijk zou kunnen reageren op een dergelijke stap”, zei Schutte.

“Verder oplopende gasprijzen, inflatieangst, stijgende obligatierentes en recessievrees zijn de ingrediënten die beleggers kopschuw maken”, schetste investment manager Simon Wiersma van ING verder het marktsentiment.

De Brusselse beurs is afgelopen week flink gedaald. Bij een slot op 3.663 punten op vrijdag, verloor de Bel20 op weekbasis 2,8 procent.

“Veel te afwachtend”

De euro zakte deze week onder de 1,00 dollar. “Beleggers straffen het wanbeleid van de Europese Centrale Bank, die veel te afwachtend is geweest met het verhogen van de beleidsrente, genadeloos af”, aldus Wiersma. “En met deze zwakke euro zal de inflatiedruk nog verder toenemen.”

De Europese Centrale Bank heeft tijdens de laatste monetaire beleidsvergadering de rente sneller verhoogd dan verwacht, om te laten zien dat ze in staat is om te reageren op een sneller dan verwachte stijging van de inflatie, bleek afgelopen week uit de notulen van de vergadering van 20 en 21 juli.

Ondanks dat de rentestap in juli groter was dan verwacht, was de ECB van mening dat een renteverhoging van 50 basispunten meer duidelijkheid zou scheppen voor de markt in een zeer onzekere omgeving.

ECB vermoedelijk minder agressief dan Fed

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING benadrukken de ECB-notulen de vastberadenheid om de renteverhogingen voort te zetten.

Brzeski verwacht wel een minder agressieve benadering van de ECB dan van de Fed en dan wat de markten momenteel inprijzen. ING gaat uit van een verhoging met 50 basispunten in september, gevolgd door een pauze tot het voorjaar van 2023.

“Een recessie, een energiecrisis in de winter en een aanhoudende oorlog pleiten simpelweg tegen al te agressieve renteverhogingen”, aldus de econoom van ING.

Gasprijzen naar recordniveau

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets prijzen beleggers momenteel in dat de inflatie voor langere tijd hoog blijft, waarbij de fors gestegen gasprijzen ook een rol spelen.

“Het wordt steeds duidelijker dat de prijzen voor langere tijd hoog blijven en als dat inderdaad het geval is, dan zullen de rentes ook langer hoog blijven”, zo voorziet Hewson. “Deze zorgen leiden tot terughoudendheid onder beleggers, vooral in Europa.” WTI-olie kostte vrijdag 92 dollar per vat en steeg daarmee zo’n 1,5 procent op weekbasis, terwijl de gasprijzen deze week recordniveaus bereikten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20