Dankzij een daling van de hypotheekrentes zagen de Belgen tijdens de eerste maanden van dit jaar hun vastgoedkoopkracht toenemen. Daar kwam in het tweede kwartaal verandering in. “De koopkracht stabiliseerde om vervolgens in juni af te nemen”, merkt Jonathan Frisch, vastgoedeconoom bij Immoweb, op.
In het nieuws: Uit gegevens van Immoweb blijkt dat de vastgoedkoopkracht van een gemiddeld Belgisch gezin 107 vierkante meter bedraagt. Tijdens de eerste maanden van dit jaar is die toegenomen, maar in het tweede kwartaal kwam er einde aan die tendens.
- Frisch merkt op dat de hypotheekrente tussen de start van 2024 en april lichtjes is gedaald om vervolgens te stabiliseren rond 3,4 procent (voor een lening met een looptijd van 25 jaar en een quotiteit – de verhouding tussen het leenbedrag en de actuele waarde van de woning – van minstens 80 procent). In het najaar van 2023 bedroeg de rente op het piekmoment 3,9 procent.
- Doordat de rentedaling niet werd voortgezet en de vastgoedprijzen stegen, is de vastgoedkoopkracht van de Belgen lichtjes afgenomen de voorbije maand. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar ligt die wel nog hoger. Toen kon de gemiddelde Belg een woning van 106 vierkante meter kopen.
- “De toekomstige beslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB) zullen een grote invloed hebben op het toekomstige verloop van de leningskosten en daarmee op de prijstrends en de koopkracht van huishoudens”, klinkt het.
Evolutie vastgoedprijzen
Details: Hoe fors stegen de vastgoedprijzen dit jaar al?
- Ondanks het verstrakkende geldbeleid van de ECB zitten de Belgische vastgoedprijzen nog steeds in de lift. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar tekende Immoweb een prijstoename met 1,1 procent op. In het tweede kwartaal werd er een vervolg gegeven aan die tendens en schoten de vastgoedprijzen nog eens 1,3 procent de hoogte in. We betalen vandaag gemiddeld 2.313 euro per vierkante meter.
- Zoals je hierboven al kon lezen, waren de hypotheekrentes lichtjes gedaald tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Dat verklaart volgens Immoweb waarom de vastgoedprijzen tijdens die periode opnieuw waren gestegen.
- En waarom bleven de prijzen stijgen in het tweede kwartaal? Die toename schrijft Immoweb toe aan seizoensinvloeden. “De lente is traditioneel een levendige periode voor de vastgoedmarkt”, merkt de immospecialist op. “Met een groei van 1,3 procent is de stijging iets hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2023. Het is echter nog steeds onder het niveau van 2020, 2021 en 2022. Toen zag het tweede kwartaal stijgingen van respectievelijk 1,8, 1,5 en 1,6 procent.”
Zoom in: Immoweb laat ook zijn licht schijnen over de prijsevoluties per gewest.
- De prijzen stegen dit kwartaal het meest in Wallonië, met 1,6 procent, terwijl de groei iets gematigder was in Vlaanderen (+1,1%).
- De Brusselse markt herpakt zich ook (+1,4%), na lange tijd achter te zijn gebleven in vergelijking met de andere twee gewesten.
- In Brussel zijn het vooral de huizen, waarvan de prijzen in 2023 licht waren gedaald, die de markt omhoog stuwen. De woningprijzen stegen met 2,1 procent dit kwartaal. De prijsstijging bij de appartementen bleef beperkt tot 0,9 procent.