Ondanks loonindexering kan de Belg zich een minder grote woning dan vorig jaar veroorloven

Uit een berekening van de immosite Immoweb blijkt dat de vastgoedkoopkracht van de Belg met 15 procent is afgenomen in vergelijking met vorig jaar. Dat komt onder meer omdat de vastgoedprijzen in ons land, ondanks een stijgende rente, zijn toegenomen op jaarbasis.

Waarom is dit belangrijk?

Door het verstrakkende geldbeleid van de ECB wordt het duurder om te lenen. Dat zorgt ervoor dat minder mensen een krediet afsluiten om de aankoop van een woning te financieren. In theorie kan een stijgende rente tot dalende vastgoedprijzen leiden, maar in ons land zitten de prijzen nog altijd in de lift. De prijsstijgingen zwakken wel af.

Context: Het onderzoek van Immoweb toont aan dat je vandaag in ons land 2.300 euro betaalt per vierkante meter vastgoed. Dat is 2,9 procent meer dan een jaar geleden.

  • Als we naar de gewesten kijken, zijn de prijzen nergens zo fors gestegen als in Vlaanderen. In die regio betaal je 2.435 euro per vierkante meter, oftewel 3,3 procent meer dan vorig jaar.
  • In Brussel bleef de prijsstijging het voorbije jaar beperkt tot 1,2 procent, maar de vastgoedprijs bedraagt wel 3.322 euro per vierk
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer