Door de stijgende rente en vastgoedprijzen kunnen we minder grote woningen kopen

Uit een onderzoek van het vastgoedportaal Immoweb blijkt dat de vastgoedkoopkracht van de Belg is afgenomen, ondanks de loonindexeringen begin dit jaar. Door de stijgende rente en een vastgoedmarkt die goed standhoudt, wordt het almaar moeilijker om een eigen woning te kopen.

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl de vastgoedprijzen in tal van andere landen dalen, houden die in ons land goed stand. Dat zorgt er in combinatie met de stijgende rentes en striktere kredietvoorwaarden voor dat het niet voor iedereen even eenvoudig is om een appartement of huis te kopen.

In het nieuws: Een gezin met een mediaan inkomen kan vandaag in ons land een woning met een oppervlakte van 103 vierkante meter kopen. Dat is 3 procent minder dan bij de start van het jaar. Toen was het nog mogelijk om een woning te verwerven die 106 vierkante meter groot is.

  • "De combinatie van de stijgende rente en een vastgoedmarkt die goed standhoudt, zorgen ervoor dat de vastgoedkoopkracht verder daalt", merkt Piet Derriks, managing director van Immoweb, op. "Toch zorgt de looninde
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer