Vastgoed kopen of erfenis krijgen? Belastinguitstel loopt af op 1 oktober

Wie vastgoed koopt of een erfenis ontvangt, zal vanaf oktober opnieuw erf- en registratiebelasting moeten betalen. Er komt geen uitbreiding van het betalingsuitstel, weet de krant De Tijd.

Waarover gaat het? Eind maart verleende de Vlaamse regering twee maanden uitstel voor de erf- en registratiebelasting, omdat het voor notarissen en burgers in coronatijden niet evident was om alle administratie tijdig af te handelen. Omdat de exitstrategie er eentje van lange duur was, besliste Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) in mei om er nog eens twee maanden, tot eind september, bij te doen.

In het nieuws? Een nieuwe verlenging is niet aan de orde, schrijft De Tijd. ‘Dat zou een nieuwe regeringsbeslissing vergen, en die komt er niet’, laat de woordvoerder van Diependaele weten.

Hoe werkt het? Het betalingsuitstel is niet erg ingewikkeld. Normaal moet u na een overlijden binnen de vier maanden de erfenisaangifte indienen bij de Vlaamse belastingdienst. In het geval van een aankoop van vastgoed moet u de registratiebelasting eveneens binnen de vier maanden betalen. Bij laattijdigheid moet u normaal een belastingverhoging vrezen, maar nog even kunt u de dans ontspringen. Als de erfenisaangifte of aankoopakte ten laatste op 30 september geregistreerd staat, vermijdt u extra kosten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20