Vastgoed kopen of erfenis krijgen? Vlaanderen geeft extra uitstel om belasting te betalen

Wie vastgoed koopt of een erfenis ontvangt, krijgt van de Vlaamse regering nog eens twee maanden extra uitstel om de belasting daarop te betalen. Dat maakt minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) bekend op Twitter.

Waarover gaat het? Eind maart had de Vlaamse regering al twee maanden uitstel verleend voor de erf- en registratiebelasting, omdat het voor notarissen en burgers in coronatijden niet evident is om alle administratie tijdig af te handelen. Nu de exitstrategie nog altijd lopende is, heeft Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) beslist om er twee maanden bij te doen.

Hoe werkt het? In principe moeten Vlamingen niet veel moeite doen. Niemand moet de gewoonlijke belastingverhoging bij laattijdigheid vrezen, zolang de erfenisaangifte of aankoopakte ten laatste op 30 september binnen is. Hieronder leest u de concrete (tijdelijke) veranderingen:

  • Erfenis: normaal heeft u na het overlijden vier maanden tijd om de erfenisaangifte in te dienen bij de Vlaamse belastingdienst. Nu moet die aangifte uiterlijk op 30 september ingediend worden.
  • Vastgoed: na de ondertekening van het compromis moet de betaling van de registratiebelasting normaal binnen de vier maanden volgen. Nu moet u voor 30 september betalen om een belastingverhoging te vermijden.

Uitzonderingen: omdat het wijzigen van een domicilie niet evident is in volle lockdown, komt er bijkomend uitstel voor enkele gunstregimes. Om aanspraak te maken op het verlaagd belastingtarief van 6 procent voor een gezinswoning moet u normaal binnen de twee jaar na het verlijden van de akte gedomicilieerd zijn in uw woning. Nu krijgt u twee maanden extra, net als bij de regeling voor het klein beschrijf of de teruggave van registratierechten bij wederverkoop binnen de twee jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20