Onder experts gaan er meer en meer stemmen op om het toedienen van de tweede dosis van het coronavaccin uit te stellen. Frank Vandenbroucke (sp.a), minister van Volksgezondheid, wil eerst onderzoeken of dat juridisch en medisch wel haalbaar is.
Een van de voorstanders om het toedienen van de tweede vaccinprik uit te stellen is vaccinoloog Pierre Van Damme. Hij zei zondagavond in ‘Het Journaal’ dat men sneller meer mensen kan bereiken als de tweede vaccinprik wordt uitgesteld. ‘Op die manier kunnen we sneller tot een groepsimmuniteit komen’, klonk het.
Ook andere experts zijn ervan overtuigd dat één vaccinprik een hoge beschermingsgraad geeft, waardoor er groepsimmuniteit kan ontstaan. Nieuwe mutaties zouden daardoor minder kans krijgen. Volgens de huidige regeling volgt de tweede prik 21 dagen na de eerste prik.
Juridisch en medisch haalbaar
In een interview met De Ochtend van Radio 1 liet Vandenbroucke weten dat hij aan de vaccintaskforce heeft gevraagd om na te gaan of een uitstel voor het toedienen van een tweede vaccindosis mogelijk is.
De minister wil naar eigen zeggen niet overhaast te werk gaan. ‘We hebben weken en weken de eerste vaccinaties voorbereid en keihard gewerkt. Het vaccinatieschema wijzigen vraagt denkwerk, analyse, juridische analyse’, klonk het maandagochtend.
Voorts benadrukte hij in het interview dat zelfs indien het medisch een goede zaak zou zijn om de tweede vaccinprik uit te stellen, het op juridisch vlak aan de Europese Unie is om daar een beslissing over te nemen. ‘De EU is op dat vlak de baas. Het gaat om Europese wetgeving, Europese erkenning en Europese goedkeuring’, aldus de minister. ‘De huidige goedkeuring is gebaseerd op het feit dat het vaccin twee keer wordt toegediend met een tussenpauze van 21 dagen.’
De 96-jarige Jos Hermans is de eerste Vlaming die het vaccin heeft gekregen. Hij werd vandaag om 11 uur gevaccineerd.