Vanavond tweede poging voor historische bemande ruimtemissie van NASA en SpaceX

Als het weer meezit lanceert NASA voor de eerste keer in de geschiedenis twee astronauten de ruimte in, met een raket ontwikkeld door een commercieel ruimtevaartbedrijf. De Crew Dragon van Elon Musks bedrijf SpaceX onderneemt een tweede poging, nadat de eerste woensdag op het nippertje werd afgelast omdat er storm op komst was. 

Vanavond om 21u22 Belgische tijd kunt u de historische lancering live meemaken via NASA’s livestream hieronder. 

Mis dit niet, want het is een unieke gebeurtenis om zoveel redenen. Het is de eerste bemande ruimtevlucht die vanop Amerikaanse bodem vertrekt in bijna tien jaar. De voorbije jaren moesten Amerikaans ruimtevaarders steeds een lift van 80 miljoen dollar meepikken met de Russische Sojoez-raketten. Vanavond vertrekt de raket vanop Cape Canaveral in Florida, dezelfde plaats vanwaar de eerste maanmissie vertrok.

Ook Elon Musk kijkt vast reikhalzend uit naar de lancering. Hij wil bewijzen dat zijn ruimtecapsule Crew Dragon veilig astronauten naar het ISS kan sturen. Als de testvlucht slaagt, kan SpaceX naast goederen ook mensen naar het internationaal ruimtestation vervoeren. Behalve een zeer lucratieve activiteit, betekent dat ook een stap dichter bij Musks voornemen om een bemande missie naar Mars te sturen. 

De ruimtecapsule wordt vervoerd door een Falcon 9-raket, ook van SpaceX-makelij. Als de lancering van vanavond opnieuw wordt uitgesteld om eender welke reden, is de volgende poging zondagavond om 21u. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20