Ruimtemissie SpaceX en NASA uitgesteld door slecht weer

De langverwachte lancering van Crew Dragon – Demo 2, de eerste bemande NASA en SpaceX-missie, moet worden uitgesteld. Het weer liet een lancering niet toe, dus namen de experts het zekere voor het onzekere.

Het moest een iconisch moment worden voor het bedrijf van Elon Musk: SpaceX mocht een eerste bemande missie uitvoeren voor NASA. Dat was meteen ook de eerste bemande missie vanop Amerikaanse grond, met twee Amerikaanse astronauten aan boord, in een decennium. Veel symbolischer kon het niet, maar het wordt dus wachten.

Slecht weer

Slecht weer, het gooit roet in het eten voor een heel aantal lanceringen. Zeker als er dan ook nog mensenlevens op het spel staan, wordt er extra voorzichtig omgesprongen met de lanceringsomstandigheden. Daarom besloot NASA tien minuten voor de lancering, die voorzien was om 22u35 Belgische tijd, ‘Launch America’ uit te stellen.

Zowel de Amerikaanse president Donald Trump als first lady Melania waren afgezakt naar Cape Canaveral.

NASA had net de eerste trap van de Falcon 9-raket volgetankt. Het duurt veertig minuten voor die kerosine uit de trap gehaald is, daarna mogen de astronauten de Crew Dragon verlaten.

Volgende poging

Een volgende poging gaat door op zaterdag, om 15u22 lokale tijd, dat is 21u22 Belgische tijd. Het is de bedoeling dat Douglas Hurley en Robert Behnken, de astronauten aan boord, na 17 uur het ISS bereiken. Na maximum honderd dagen keert de Crew Dragon terug.

Precies waarom de lancering zo belangrijk was voor Musk en voor de Verenigde Staten, leest u hier.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20