Van soldaat tot software: Oekraïne wordt een drone-gedomineerde krijgsmacht, maar kost in mensenlevens blijft gigantisch

Samengevat. In 2024 zal het Oekraïense leger volgens president Zelensky beschikken over een miljoen drones. Deze strategische verschuiving naar een drone-gedomineerde krijgsmacht markeert een significante ontwikkeling in de oorlogsvoering. Toch zal het op afstand opereren van een drone-centrische oorlog niet noodzakelijk de menselijke kosten verlagen.

Waarom is dit belangrijk?

Deze evolutie illustreert een fundamentele verandering in militaire tactieken en benadrukt de groeiende rol van betaalbare, snel inzetbare technologie in moderne conflicten, die traditionele wapensystemen overtreft in zowel kosteneffectiviteit als operationele flexibiliteit.

In het nieuws. Oekraïne, dat reeds honderdduizenden drones inzet, waaronder veel quadcopters, speelt in op deze nieuwe trend.

  • Deze drones, vaak Maviks genoemd naar het populaire model van de Chinese fabrikant DJI, hebben een sleutelrol gespeeld in de oorlog.
  • Rusland heeft deze tactieken snel overgenomen.
  • De oorlog met drones intensiveerde eind 2022 met de inzet van FPV racing quadcopters, omgevormd tot geleide wapens.
    • Met krachtige motoren kunnen deze FPVs anti-tankkoppen ove
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Corneel Vanfleteren & Wouter Verschelden
Meer