Van gigantische uitgaven tot vergaande besparingen: Jeremy Hunt zorgt voor ommekeer in het Britse begrotingsbeleid

Jeremy Hunt, de Britse minister van Financiën, heeft donderdag zijn begroting voorgesteld. Hij maakt komaf met het vrijgevige begrotingsbeleid van zijn voorganger en legt zijn land besparingen op.

Waarom is dit belangrijk?

Hunt is de opvolger van Kwasi Kwarteng. Die kwam samen met de toenmalige premier Liz Truss onder vuur te liggen nadat ze hun minibegroting hadden voorgesteld. Daarin zat onder meer de afschaffing van de hoogste belastingschijf. De geplande uitgaven zorgden voor paniek op de markten, waardoor de pensioenfondsen in de problemen kwamen. De Bank of England moest zelfs ingrijpen.

In het nieuws: Hunt kondigde donderdag 45 miljard euro pond aan besparingen aan. Daarmee slaat hij in een totaal andere weg in dan zijn voorganger. Die pakte in september uit met 55 miljard pond aan lastenverlagingen. De minister mikt op 25 miljard pond extra belastinginkomsten en 30 miljard pond minder overheidsuitgaven. Wat betekent dat voor de Britten?

  • De gemeentelijke taksen stijgen met 5 procent.
  • Hunt sleutelt ook aan de belastingschijven. Waar Kwarteng de hoogste belastingschij
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.