Valt isolatietrots Recticel in Oostenrijkse handen? Spanning stijgt in overnamedossier

‘We hebben kennis genomen van de aankondigingen en wensen bijkomende informatie.’ Dat was maandag de onderkoelde reactie van Recticels raad van bestuur, geleid door voorzitter Johnny Thijs, op de plannen van de Oostenrijkse kandidaat-overnemer Greiner.

Het Oost-Vlaamse Recticel is bij het grote publiek wellicht vooral bekend van zijn isolatiemateriaal voor woningen, maar maakt ook technische schuimen voor de autosector en andere industrieën. Het zijn vooral die laatste activiteiten waar zijn Oostenrijkse sectorgenoot Greiner de hand op wil leggen.

Greiner heeft Recticel al voor een ruim kwart in handen dankzij de verrassende deal van vorige week met Bois Sauvage, de discrete Belgische holding die jarenlang de referentie-aandeelhouder was van Recticel. Bois Sauvage stemt ermee in om zijn belang van 27 procent in Recticel te verkopen aan de Oostenrijkers, die er meteen aan toevoegen dat ze bereid zijn om 13,5 euro per aandeel te betalen aan de andere aandeelhouders, zodat Greiner de meerderheid kan verwerven in Recticel.

Boter bij de vis

Na de hervatting van de handel maandag maakte Recticels beurskoers een bewogen rit om te eindigen op 14 euro. Dat is ruim 7 procent lager dan de omhoog geschoten koers van eind vorige week, maar nog steeds meer dan de prijs die Greiner op tafel wil leggen.

Het wijst er wellicht op dat de Recticel-beleggers meer Oostenrijkse boter bij de vis willen. Dat de top van het bedrijf de deal niet meteen genegen lijkt, speelt ongetwijfeld mee. ‘De raad van bestuur wenst bijkomende informatie te verkrijgen over de voorgenomen transacties om deze aankondigingen in het belang van alle belanghebbenden te kunnen beoordelen’, stond maandag te lezen in een persbericht van Recticel.

Aandeelhoudersvergadering

Greiner preciseerde zondag dat de overname van de Recticel-aandelen in handen van Bois Sauvage ‘definitief is, met de enige uitzondering dat Greiner de overeenkomst kan annuleren als de aandeelhoudersvergadering van Recticel bepaalde defensieve maatregelen zou goedkeuren.’

De Oostenrijkers lijken dus rekening te houden met verzet, al is niet meteen duidelijk welke vorm die zou kunnen aannemen. De cruciale algemene vergadering vindt volgende week, op 25 mei, plaats. Of hoe de slag om de Belgische schuim- en isolatiespecialist nog niet gestreden is, ondanks de stevige voet die Greiner al tussen de deur kon zetten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20