Vakantieplannen vallen massaal in het water

Wordt 2020 voor velen een jaar zonder zonnige vakantiereis? De toeristische sector vreest dat na de paasvakantie ook de verlengde weekends in mei in het water vallen, en steeds meer Belgen plaatsen vraagtekens achter hun plannen voor de grote vakantie.

De Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR) zegt geen zicht te hebben op wat er met de komende vertrekken zal gebeuren. Nadat de paasvakantie verloren is gegaan, is dit waarschijnlijk ook het geval voor de verlengde weekends in mei, zegt de VVR aan De Tijd.

Ook rond de zomervakantie is de onzekerheid groot. Net als de koepel van reisorganisatoren ABTO ziet de VVR momenteel dat zowat één op vijf Belgen die een reis geboekt had voor deze zomer, die intussen alweer geannuleerd heeft. Niet onlogisch, aangezien landen als Spanje een zomer zonder toeristen overwegen. Uit een enquête uitgevoerd voor Het Nieuwsblad blijkt dat driekwart van de Belgen denkt dat de vakantieplannen in juli en augustus naar de prullenmand mogen door het coronavirus.

‘Geen plaats genoeg’

Waarschijnlijk zou reizen in de zomer alleen in eigen land kunnen, zo laten experts als Erika Vlieghe uitschijnen. Voornamelijk aan de Kust en in de Ardennen merken de reisorganisatoren nu al meer boekingen voor deze zomer. Dat zal de zware verliezen voor de reisbureaus maar deels kunnen opvangen. De Belgische markt vertegenwoordigt maar zowat 10 procent van de omzet van de reisbureaus.

Maar is er wel plaats genoeg voor iedereen? Nee, waarschuwt de toeristische sector. ‘Als we allemaal massaal op vakantie willen gaan in ons eigen land, is er onvoldoende capaciteit’, zegt ABTO bij VTM Nieuws.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20