Spaanse regering heeft plan voor ‘zomer zonder buitenlandse toeristen’

De Spaanse regering werkt een een plan waarbij buitenlandse toeristen deze zomer totaal zouden worden geweerd. Dat meldt de Spaanse krant ABC op basis van bronnen dichtbij de Spaanse minister van Toerisme Reyes Maroto. Het gaat om een ingrijpende maatregel, vermits 13 procent van de Spanjaarden in het toerisme tewerkgesteld. Het land genereert jaarlijks 150 miljard euro of 12 procent van zijn bruto binnenlands product in de toeristische sector. 

De maatregelen maken deel uit van een plan dat door Madrid ‘de terugkeer naar normaal’ wordt genoemd.

Normaal zal dit alles allerminst zijn. Want ook binnenlands verkeer zou beperkt blijven. Zo zal 30% van de plaatsen op trein, bus en tram niet worden verkocht. Families die samen het openbaar vervoer nemen zullen anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Al wie het openbaar vervoer gebruikt zal een masker moeten dragen en ook het binnenlands verkeer zou nog steeds worden beperkt. Enkel wie over een medisch attest beschikt zou aan voormelde maatregelen kunnen ontsnappen.

Verder wordt bekeken of de toegang tot de stranden beperkt kan blijven tot een voorafbepaalde maximumcapaciteit.

Met deze maatregelen wil het zwaar door de coronacrisis getroffen Spanje vermijden vanaf september te worden geconfronteerd met een tweede golf van besmettingen, zoals door epidemiologen wordt geanticipeerd. Minister Maroto mikt in eerste instantie dus op het herstel van het binnenlands toerisme en start binnenkort daartoe een promotiecampagne.

Zomerseizoen is al verloren

Hotels en luchtvaartmaatschappijen geven ondertussen toe dat het zomerseizoen nu al zo goed als verloren is. Dat vanwege de beperkingen die de Europese autoriteiten aan de luchtvaart willen opleggen. Dat Spanje een van de zwaarste door het coronavirus getroffen landen ter wereld is, zal weinig buitenlanders stimuleren om er de zomer door te brengen, luidt het. Met meer dan 150.000 bevestigde gevallen en 15.000 doden bevindt Spanje zich in het trieste gezelschap van Italië en de Verenigde Staten.

De Spaanse overheid verlegt zijn focus daarom al naar de herfst van 2020 en de winter van 2021. De basis voor het herstel daarvoor moet in de zomer worden gelegd.

Nog volgens regeringsbronnen ‘mag niemand die Spanje in de toekomst bezoekt vrezen voor zijn gezondheid’. ‘Net als Spanjaarden niet mogen vrezen dat buitenlanders een gevaar vormen voor hun gezondheid. Om die reden zullen internationale maatregelen genomen moeten worden’.

Meer