Spanje is het nieuwe Italië: Madrid vormt hotels om tot ziekenhuizen

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft vrijdag de noodtoestand afgekondigd in zijn land, uren nadat Portugal dat had gedaan. In Spanje zijn ondertussen 5.232 bevestigde gevallen van besmette personen vastgesteld, waarvan er 132 overleden zijn.

66 van die overlijdens waren te betreuren in de voorbije 24 uur. Spanje is nu op China, Italië, Zuid-Korea en Iran na het land met de meeste besmettingen wereldwijd. De Spaanse regering onder leiding van Pedro Sanchez vreest dat het aantal besmettingen tegen volgende week de kaap van 10.000 personen zal bereiken.

De Spaanse deelstaat Catalonië ging vrijdagnacht op slot. Minister-president Quim Torra van Catalonië vraagt de Spaanse regering om hulp om de maatregel goed te kunnen toepassen. De Catalaanse deelregering heeft namelijk geen bevoegdheden om nationale wegen af te sluiten. Ook de grensovergang met Frankrijk, havens, vliegvelden en het treinverkeer vallen onder de bevoegdheid van Madrid. Verwacht wordt dat daar zaterdag uitsluitsel over komt.

In de provincies Madrid, Galicië, Asturias, Cantabrië en Valencia sluiten alle winkels. Enkel voedingswinkels en apothekers blijven open. In Madrid worden hotels omgevormd tot ziekenhuizen.

Ex-Navobaas Javier Solana heeft coronavirus

Voormalig secretaris-generaal van de NAVO Javier Solana (foto onder) is opgenomen in het Ramón y Cajal-ziekenhuis in Madrid na een positieve test op het coronavirus. Solana leidde de NAVO van 1995 tot 1999. Daarna was hij tot 2009 hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken. Solana is 77 jaar oud. Hij werd op woensdag opgenomen nadat zich de eerste symptomen van de infectie manifesteerden.

De voormalige socialistische minister is momenteel voorzitter van de raad van bestuur van het Prado-museum in Madrid en is de volgende Spaanse politicus die positief test op het coronavirus. Twee ministers van de regering Sanchez en de de vice-voorzitter van het parlement testten eerder al positief.

EPA-EFE/BALLESTEROS
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20