‘Exit team’ benoemd: wetenschappers krijgen laatste woord bij afbouw coronamaatregelen

Erika Vlieghe, diensthoofd Infectieziekten van het UZ Antwerpen, gaat de expertengroep leiden die de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen in goede banen moet leiden. Wetenschappers domineren de tienkoppige werkgroep, maar er zijn ook vertegenwoordigers van het economische veld.

Premier Sophie Wilmès had de oprichting van de expertengroep vorige week aangekondigd. De leden moeten ‘op een technische manier werken aan de graduele ontsluiting van ons land op basis van hun expertise, met name op epidemiologisch vlak. Ook de economische en sociale aspecten van deze overgangsperiode zullen worden besproken’, zo staat in een mededeling.

Daarmee is de volgorde van de prioriteiten meteen ook duidelijk. Wilmès gaf vorige week al aan dat de gezondheid van de bevolking altijd zal primeren op economische afwegingen en dat blijkt ook uit de samenstelling van de werkgroep. Naast voorzitster Erika Vlieghe zijn onder meer ook viroloog Marc Van Ranst en interfederaal woordvoerder Emmanuel André gevraagd voor de werkgroep.

Met Electrabelvoorzitter Johnny Thijs is er maar een ‘captain of industry’ vertegenwoordigd. Ook Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, en economieprofessor Mathias Dewatripont zijn van de partij. Dewatripont schreef recentelijk met enkele ULB-collega’s een draaiboek voor de massatesten die nodig zullen zijn voor een veilige heropstart van de economie.

Wilmès: ‘We weten dat de aanpak van deze overgangsperiode bepalend zal zijn in het voorkomen van een heropflakkering van de epidemie. We nemen dat heel serieus. Daarom bereiden we er ons nu op voor.’

De samenstelling van de ‘Groep van Experts die belast is met de Exit-Strategie’, kortweg GEES

  • Prof. Erika VLIEGHE, Diensthoofd Infectieziekten van het UZ Antwerpen en voorzitter van de GEES
  • Prof. Emmanuel ANDRE, interfederaal woordvoerder (Coronavirus), professor klinische microbiologie aan de KU Leuven, arts-microbioloog in het UZ Leuven en verantwoordelijke voor het coronavirus-referentielaboratorium (UZ Leuven en KU Leuven)
  • Mevr. Inge BERNAERTS, juriste
  • Prof. Mathias DEWATRIPONT, professor economie en co-directeur van het i3H-Instituut aan de ULB (Université libre de Bruxelles)
  • Prof. Marius GILBERT, Hoofdonderzoeker NFWO (Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek) aan de Université libre de Bruxelles (ULB).
  • Prof. Niel HENS, biostatisticus aan de Universiteiten van Antwerpen en Hasselt
  • Mevr. Céline NIEUWENHUYS, Algemeen Secretaris FdSS-FdSSB (Fédération des Services Sociaux)
  • Dhr. Johnny THIJS, bestuurder en voorzitter van bedrijven als Electrabel, Recticel en Golazo.
  • Prof. Marc VAN RANST, viroloog aan de KU Leuven
  • Dhr. Pierre WUNSCH, gouverneur van de Nationale Bank van België

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20