Vaccinkandidaat AstraZeneca kan zelf einde coronapandemie afkondigen (en vaccin duurder maken)

Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca belooft zijn potentieel coronavaccin aan kostprijs te verkopen en dus geen winst te maken ‘zolang de pandemie bezig is’. Nu blijkt echter dat het bedrijf vanaf juni volgend jaar zelf kan bepalen wanneer de pandemie voorbij is en het vaccin duurder wordt.

Dat achterhaalde de Britse zakenkrant Financial Times uit een contract tussen AstraZeneca en een Braziliaanse toeleverancier.

Volgens het contract eindigt de ‘pandemieperiode’ op 1 juli 2021, tenzij AstraZeneca ‘met goede bedoelingen beslist dat de Covid-pandemie nog niet voorbij is’.

CEO Pascal Soriot gaf eerder al aan dat onder andere de analyse van de Wereldgezondheidsorganisatie en ‘een hoop andere factoren’ de beoordeling van het bedrijf zullen beïnvloeden. Meer details geeft hij niet en over een post-pandemieprijs wou hij het ook nog niet hebben.

Subsidies

De prijs is een heet hangijzer als het gaat over een coronavaccin omdat de farmabedrijven die daarmee bezig zijn al miljoenen aan subsidies hebben gekregen voor de productie. De meesten onder hen zeggen dat ze zo’n vaccin niet kunnen verkopen zonder winst te maken, maar onder andere Johnson&Johnson en AstraZeneca beloofden het aan kostprijs te verkopen.

AstraZeneca was het eerste bedrijf dat een deal sloot met de Europese Commissie om zijn vaccin te leveren eens het af is. Ook België kiest voluit voor de Britten. Het vaccin zit in zijn derde en laatste testfase en krijgt een versnelde goedkeuring in Europa. Dat betekent dat delen van het proces al bekeken worden terwijl de testen nog bezig zijn, zodat het vaccin achteraf sneller naar de markt kan.

De groep wou niet reageren op de specifieke vragen van Financial Times, maar stuurde wel een mededeling uit. ‘Het is altijd onze bedoeling geweest om de ontwikkeling van een vaccin te zien als een oplossing en niet als een commerciële opportuniteit. We blijven in die geest voortwerken en omringen ons met experten, waaronder belangrijke organisaties, om het einde van de pandemie te bepalen’, klinkt het.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.