“Vaccin of gevangenis?”: president Duterte geeft Filipijnen de keuze

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft ermee gedreigd om mensen die weigeren zich te laten vaccineren op te sluiten. De vaccinatiecampagne in het land komt maar traag op gang, terwijl de Delta-variant aan een opmars bezig is. 

“U kiest: het vaccin of ik laat u opsluiten”, zei Duterte maandag in een televisietoespraak na berichten over een lage opkomst in verschillende vaccinatiecentra in de hoofdstad Manilla. “Begrijp me niet verkeerd, er is een crisis in dit land. Ik ben gewoon geïrriteerd door Filipijnen die niet luisteren naar de regering.”

In de Filipijnen is vaccinatie echter niet verplicht. Op 20 juni waren er in totaal 2,1 miljoen mensen volledig ingeënt tegen het coronavirus, op een bevolking van ruim 110 miljoen. De regering zit daarmee nog lang niet aan haar vooropgestelde doel van 70 miljoen gevaccineerden dit jaar.

“Dwazen”

Duterte gaf toe steeds meer geïrriteerd te raken door “deze dwazen” die weigerden zich te laten vaccineren, en dreigde hen vervolgens in te spuiten “met injecties die bedoeld zijn voor varkens”. En nog: “Jullie zijn allemaal koppig”.

Het is overigens niet de eerste keer dat Duterte harde taal spreekt sinds het begin van de pandemie vorig jaar. De president heeft eerder ook gedreigd om Filipijnen neer te schieten die hun voeten vegen aan de lockdownmaatregelen. “Ik zal niet aarzelen. Ik zal het bevel geven om ze dood te schieten”, klonk het toen.

Delta-variant in het land

Momenteel worden er in het land dagelijks gemiddeld meer dan 5.700 nieuwe besmettingen geregistreerd. In totaal zijn er ruim 1,3 miljoen coronabesmettingen vastgesteld en zijn er bijna 24.000 mensen zijn overleden aan het virus.

Intussen maakt ook de Delta-variant, beter bekend als de Indiase variant, een opgang. Zo werden er vandaag vier nieuwe gevallen van de mutatie opgetekend. Dat brengt het totaal op zeventien. Het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid liet in een reactie weten dat het de grenscontroles in “verhoogde staat van paraatheid” heeft gebracht om nieuwe gevallen tegen te houden.

(evb)

Meer