Volgens Duitse media zou het coronavaccin van AstraZeneca en Oxford slechts bij 8 procent van de 65-plussers effectief zijn. Het farmabedrijf ontkent die berichten. ‘Dat is compleet onjuist’, klinkt het.
AstraZeneca heeft het de afgelopen dagen zwaar te verduren gekregen. Nadat het farmabedrijf onder vuur kwam te liggen omdat het tijdelijk minder vaccins zal leveren aan Europa, kwamen de Duitse kranten Bild en Handelsblatt met het nieuws naar buiten dat het AstraZeneca-vaccin maar bij 8 procent van de 65-plussers effectief is.
Volgens anonieme bronnen zou de lage effectiviteit van het vaccin de Duitse overheid dwingen om na te gaan of het vaccin wel toegediend kan worden aan mensen die ouder zijn dan 65 jaar.
Onjuiste berichten
‘Berichten over de lage effectiviteit van het vaccin bij 65-plussers zijn compleet onjuist’, liet AstraZeneca al weten in een reactie aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC. ‘We hebben in november in het medische tijdschrift The Lancet data gepubliceerd waaruit blijkt dat oudere volwassenen een sterke immuunrespons vertoonden na het toedienen van het vaccin. Alle personen maakten specifieke antilichamen aan na de tweede dosis.’
Dinsdag bevestigde het Duitse ministerie van Volksgezondheid dat er geen data zijn die aantonen dat het vaccin van AstraZeneca slechts bij 8 procent van de 65-plussers effectief is. Dat meldt het persagentschap Reuters.
Naar alle verwachtingen wordt het vaccin van AstraZeneca vrijdag goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Het zou na Pfizer/BioNTech en Moderna het derde vaccin zijn dat op de Europese markt wordt toegelaten.
Minder leveringen aan Europa
Ondertussen eist Europa dat AstraZeneca het beloofde aantal dosissen levert. De Britse farmagroep waarschuwde vrijdag dat de leveringen van het vaccin minder groot zullen zijn dan gepland tijdens het eerste kwartaal, door een ‘minder rendement’ op een productiesite.
‘Uiteraard kunnen er zich productieproblemen voordoen met een complex vaccin, maar wij verwachten van het bedrijf dat het oplossingen vindt en dat het alle mogelijke flexibiliteit gebruikt om de leveringen snel te verzekeren’, liet een woordvoerder van de Europese Commissie maandag weten.