Europa eist dat AstraZeneca contract nakomt

De voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft farmareus AstraZeneca maandag opgeroepen om de afgesproken leveringen van zijn coronavaccin na te leven.

Dit strookt met het contract dat met de EU afgesloten werd, nu AstraZeneca gemeld heeft dat er vertragingen zijn. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie maandag gemeld.

EU investeerde fors

De Britse farmagroep waarschuwde vrijdag dat de leveringen van het vaccin, waarvoor Europa naar verwachting op 29 januari groen licht zal geven, minder groot zullen zijn dan gepland tijdens het eerste kwartaal, door een ‘minder rendement’ op een productiesite. Ursula von der Leyen heeft maandagvoormiddag telefonisch contact gehad met de algemeen directeur van AstraZeneca, Pascal Soriot, en ze heeft zeer duidelijk laten verstaan dat ze verwacht dat AstraZeneca het contract nakomt dat met de Europese Unie afgesloten werd, aldus een woordvoerder van de Commissie.

Von der Leyen heeft Soriot eraan herinnerd dat de EU ‘grote bedragen geïnvesteerd heeft in de laboratoria, net om zich ervan te verzekeren dat de productie zou toenemen nog voor de goedkeuring van het vaccin’.

Nog geen gerechtelijke stappen

‘Uiteraard kunnen er zich productieproblemen voordoen met een complex vaccin, maar wij verwachten van het bedrijf dat het oplossingen vindt en dat het alle mogelijke flexibiliteit gebruikt om de leveringen snel te verzekeren’, aldus de woordvoerder. De Commissie heeft voorlopig nog niet gedreigd met gerechtelijke stappen bij niet-naleving van het contract.

Soriot van zijn kant haalde maandag tijdens het Wereld Economisch Forum van Davos, dat dit jaar omwille van de coronapandemie online doorgaat, uit naar het egoïstische gedrag van bepaalde landen. ‘Er is bij sommige landen een gebrek aan samenwerking en een beetje een ‘ik eerst’ gedrag’, aldus Soriot, die niet zei over welke landen hij het had.

Meer