AstraZeneca betaalt 39 miljard dollar voor Soliris-producent

Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca koopt de Amerikaanse biotech’er Alexion en legt daar 39 miljard dollar (32 miljard euro) voor op tafel. Alexion is gespecialiseerd in geneesmiddelen tegen zeldzame ziektes.

De aandeelhouders van Alexion krijgen 60 dollar in cash geld en 2,1243 AstraZeneca-aandelen per aandeel van Alexion. In totaal komt dat neer op 175 dollar per aandeel, 45 procent meer dan de slotkoers van Alexion vrijdag.

Alexion focust zich op zogenaamde weesgeneesmiddelen, tegen zeldzame ziektes, en doet daarnaast ook onderzoek naar immuuntherapie. Daarbij worden gezonde cellen in het lichaam ‘getraind’ om kwaadaardige cellen aan te vallen en af te breken om bijvoorbeeld kanker te lijf te gaan.

Soliris-controverse

Het bekendste medicijn van Alexion is Soliris, dat in ons land een aantal jaar geleden heel wat media-aandacht kreeg door de 7-jarige Viktor. Die lijdt aan de zeldzame nierziekte aHUS en moest met het medicijn behandeld worden. Het probleem was dat de peperdure behandeling niet werd terugbetaald in ons land.

Nadat dat verhaal werd opgepikt in verschillende media onderhandelde toenmalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx met het bedrijf om het medicijn terug te betalen als Alexion korting gaf op het medicijn. Dat gebeurde, maar later werd bekend dat die korting maar 5 procent bedroeg. Nog later bleek dat Alexion het nieuws zelf gelekt had naar de media om een terugbetaling te bedingen in België.

De overname van Alexion door AstraZeneca is de grootste deal in de farmasector sinds het coronavirus uitbrak. AstraZeneca zou 500 miljoen dollar aan kosten willen besparen met de deal.

Meer