Uw smartphone kan helpen om aardbevingen te detecteren

In België hebben we een goed functionerend seismisch netwerk, bestaande uit 28 meetstations. Maar dat is niet overal ter wereld evident. Daarom schakelt Android het bereik van zijn platform in om wereldwijd te helpen aardbevingen te detecteren.

Vanaf vandaag kan uw Android-smartphone deel uitmaken van het Android Earthquake Alerts System (AEAS), waar ter wereld u zich ook bevindt. Uw telefoon wordt daarbij een mini-seismometer, dat samen met miljoenen andere Android-toestellen ‘’s werelds grootste detectienetwerk voor aardbevingen’ vormt.

Crowdsourcing

Alle smartphones bevatten namelijk een kleine accelerometer (dat is een soort ‘seismometer light’) dat signalen kan detecteren die erop wijzen dat een aardbeving nabij is. Als de telefoon iets opvangt dat een aardbeving zou kunnen zijn, zend het een signaal naar de server van het AEAS-systeem. Ook wordt de (niet exacte) locatie van waar de trillingen plaatsvinden doorgestuurd. De server combineert dan informatie van massa’s telefoons om te zien of er daadwerkelijk een aardbeving plaatsvindt.

De technologie zal aanvankelijk gebruikt worden om snel een accuraat overzicht van de impact en de locatie van de beving te delen, via de zoekfunctie van Google. Wie de termen ‘aardbeving’ of ‘aardbeving dichtbij mij’ intikt, vindt relevante resultaten voor het gebied waar hij of zij zich bevindt. Ook worden er nuttige bronnen gedeeld over wat u moet doen na een aardbeving.

In het komende jaar wil Google, wiens moederbedrijf Alphabet eigenaar is van het Android-besturingssysteem, het concept uitbreiden. De bedoeling is dat Android-toestellen een waarschuwing krijgen, enkele seconden voordat de aardbeving plaatsvindt.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20