Uitlevering Puigdemont kan Spaanse begroting overhoop halen

De Catalaanse politicus Carles Puigdemont verschijnt vandaag voor de Italiaanse rechtbank voor eventuele uitlevering aan Spanje. Dit zou de huidige begrotingsonderhandelingen van de Spaanse regering op een helling kunnen zetten.

De minderheidsregering van Spaans premier Pedro Sanchez werkt momenteel aan een begrotingsakkoord voor volgend jaar. Om dat akkoord door het parlement te krijgen moet Sanchez rekenen op de steun van oppositiepartijen. Enter Carles Puigdemont.

De zoveelste uitlevering

Carles Puigdemont is al sinds 2017 op de vlucht voor het Spaanse gerecht. Als verkozen president van Catalonië liet hij op 27 oktober 2017 de Catalaanse onafhankelijkheid uitroepen. De Spaanse regering zette hem uit zijn ambt en wilde hem vervolgen voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Sindsdien woont Puigdemont in de rand rond Brussel, waar hij nog actief is als Europarlementslid.

Al twee keer probeerde Spanje hem te laten uitleveren, telkens zonder succes. Op 23 september 2021 werd Puigdemont aangehouden op het Italiaanse eiland Sardinië, nadat eerder dit jaar zijn parlementaire onschendbaarheid werd opgeheven. Daartegen ging hij in beroep, waardoor hij daags nadien werd vrijgelaten. Puigdemont arriveerde daarjuist aan de rechtbank voor de zitting.

Puigdemont en de begroting

Puigdemont heeft rechtstreeks niets te maken met de Spaanse begroting, maar zijn invloed in Spanje wel. Om het begrotingsvoorstel door het parlement te krijgen moet premier Sanchez rekenen op verschillende oppositiepartijen, waaronder ook de Catalaanse nationalistische ERC. De uitlevering van Puigdemont kan er toe leiden dat de ERC als boycot tegen het voorstel van de Spaanse regering stemt, en tegen alle volgende wetsvoorstellen. Deze week nog volgt de uitspraak van de Italiaanse rechters.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20