Spaanse premier verleent gratie aan Catalaanse separatisten

De Spaanse regering zal gratie verlenen aan negen separatistische Catalaanse politici en activisten die achter tralies zitten voor hun rol in de onafhankelijkheidsbeweging van 2017. Dat maakte de Spaanse premier Pedro Sánchez maandag bekend in een toespraak.

Waarom is dit belangrijk?

Twaalf Catalaanse separatistische leiders werden veroordeeld voor opruiing en andere misdrijven en negen van hen kregen lange gevangenisstraffen nadat ze in 2017 een verboden onafhankelijkheidsreferendum hadden georganiseerd en enkele dagen later de onafhankelijkheid uitriepen op basis van de resultaten. Leider van die onafhankelijkheidsbeweging is Carlos Puigdemont, voormalig minister-president van Catalonië. Puigdemont verblijft momenteel in België uit vrees voor veroordeling in Spanje.

Premier Sánchez deed de aankondiging in Barcelona tijdens een bijeenkomst in over de relaties tussen Spanje en de noordoostelijke regio Catalonië. Het kabinet zou de gratieverlening dinsdag goedkeuren.

Puigdemont buiten beschouwing

Carlos Puigdemont, de voormalige minister-president van Catalonië die wegens vrees voor vervolging in eigen land in België verblijft, zal niet kunnen genieten van de gratie. Hij is namelijk (nog) niet veroordeeld.

De advocaat van Puigdemont, Paul Bekaert, vertelt aan VRT NWS dat de gratie van Spanje er komt omdat de Raad van Europa het land met de vinger wil wijzen “vanwege de aanpak van de Catalaanse kwestie met schending van grondrechten van de verdachten”.

Bekaert vreest dat Spanje Puigdemont alsnog zou oppakken en vervolgen als hij naar zijn land zou terugkeren. “Als men amnestie zou verlenen, zou men stilzwijgend toegeven dat men te ver is gegaan in de veroordelingen en vervolgingen, met de genademaatregel kan dit zonder gezichtsverlies.”

53 procent van de Spanjaarden is tegen de gratie

Spanje lijkt niet meteen klaar te zijn voor de gulheid van Sánchez. Duizenden tegenstanders riepen eerder deze maand op tot het aftreden van de premier tijdens een protest in Madrid, gesteund door de drie Spaanse oppositiepartijen, van het politieke centrum tot extreemrechts.

Uit een Ipsos-enquête van vorige week bleek dat 53 procent van de Spanjaarden tegen de gratieverlening is, 29 procent steunt deze en 18 procent heeft geen mening over de zaak.

Lees ook:

(evb)

Meer