Europees Parlement heft immuniteit Puigdemont op

Het Europees parlement heeft met een ruime meerderheid de onschendbaarheid van de Catalaanse Europarlementsleden Carles Puigdemont, Toni Comin en Clara Ponsati opgeheven.

400 volksvertegenwoordigers gingen akkoord met de opheffing van de immuniteit, 248 stemden tegen en 45 anderen onthielden zich. Met de opheffing gaat het Europees parlement in op de vraag van de Spaanse justitie om dat te doen. Die heeft Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen de drie politici voor hun betrokkenheid bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017.

‘Niet de laatste stap’

De drie Catalanen zijn daarom gevlucht naar België. Tot op heden verblijven Puidgemont en Comin nog in ons land. Ponsati vertoeft op dit moment in Schotland.

Puigdemont en zijn kompanen hadden voor de stemming in het Europees Parlement laten weten dat ze bij een eventuele opheffing van hun onschendbaarheid opnieuw naar het Europees Hof van Justitie zouden trekken. De voormalige Catalaanse minister-president had die boodschap maandagavond herhaald in een interview met Terzake.

‘Een opheffing van de immuniteit is niet de laatste stap. We zullen onmiddellijk naar het Europees Hof van Justitie trekken omdat de regels van het Europees Parlement geschonden zijn’, klonk het. ‘Dit is een duidelijk voorbeeld van politieke vervolging.’

Juridische strijd

Puidgemont is er overigens van overtuigd dat Spanje hem en zijn kompanen wil opsluiten voor de start van een proces in zijn thuisland. ‘Als ze erin slagen om ons in de gevangenis te stoppen, dan verliezen we meteen ons mandaat als Europees parlementslid. We moeten alle politieke machten gebruiken om te blijven vechten’, aldus de Catalaan.

Indien Puigdemont en co hun gelijk niet halen in Luxemburg, hebben ze nog andere opties. Zo kunnen ze nog aankloppen bij de Belgische justitie. ‘Als de Brusselse raadkamer groen licht geeft aan een uitlevering, kunnen we nog naar het hof van beroep, het hof van cassatie en het Europees hof voor de Rechten van de Mens trekken’, liet Paul Bekaert, de Belgische advocaat van Puigdemont, dinsdag in het radioprogramma De Ochtend weten. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20